Slovenija
17 ogledov

Brezplačnih bo več kot tri tisoč

Ministrstvo bo kupilo za 250 tisočakov sprejemnikov. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Digitalni sprejemniki. Socialno ogroženi jih bodo dobili pred 1. decembrom.

Sofinanciranje. Vsaj 3.124 socialno ogroženim bo digitalne pretvornike kupila država.

Analogno le, kjer ni digitalnega
Zamuda. Danes bodo predstavili spremembo zakona o digitalni radiodifuziji. Ker RTV zamuja s postavitvijo digitalnega omrežja, bodo omogočili delovanje analognih oddajnikov tudi po 1. decembru, vendar le na območjih, kjer ne bo digitalnega signala. RTV bo decembra pokrivala 93 odstotkov prebivalstva namesto 95.

RTV je osem tisoč gospodinjstvom, ki so oproščena plačila naročnine, poslala posebne vprašalnike. Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) je prišlo 4.786 izpolnjenih vprašalnikov, sprejemnike pa bodo zagotovili le za tiste, ki televizijski signal lovijo s sobno ali strešno anteno.

Zagotovili četrt milijona
Izpolnjene vprašalnike socialno ogroženih na MVZT še vedno sprejemajo. Na vprašanje, kdaj je skrajni rok, pa odgovarjajo: “Vprašalnikov, ki še bodo prispeli na naš naslov in bodo izkazovali potrebo po digitalnem pretvorniku, ne bomo zavrnili.” Sicer pa je vlada iz proračunske rezerve za nakup digitalnih sprejemnikov zagotovila četrt milijona evrov. Ob predpostavki, da bo en stal 50 evrov, jih bodo lahko kupili za pet tisoč socialno ogroženih.

Kljub zamudi 1. december
“Dobava sprejemnikov za digitalno televizijo bo realizirana najpozneje do druge polovice novembra,” pravijo na Golobičevem ministrstvu. Dodajajo, da jih bodo socialno ogroženi prejeli še pred 1. decembrom.

Za zdaj pa ostaja neznanka, ali bodo lahko tudi ljudje, ki so v zadnjem času postali oproščeni plačila RTV-prispevka, zaprosili in prejeli subvencionirani sprejemnik za digitalno televizijo: “Tudi za te proučujemo možnosti, kako jim pomagati,” sporočajo z MVZT.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.