Slovenija
39 ogledov

Brezplačniki spet na tapeti

Raščan je pred komisijo dejal, da ni dobrotnik. (Foto: TV SLO3) Žurnal24 main
Pred preiskovalno komisijo se je nadaljevalo zaslišanje glede izdajanje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres. Raščan o posojilu Teršku: Šlo je za osebno posojilo prijatelju.

Lastnik in direktor Dela Revij Matej Raščan je na vprašanje, ali ga je Robert Teršek seznanil, zakaj bo uporabil 300 tisoč evrov, dejal mu projekta ni predstavljal. "Prosil me je za uslugo in sem mu posodil. Nisem se spuščal v detajle," je dejal Raščan.

Vse v skladu z zakonom. Ne prosili nismo, če smo kakšen dan zamudili. Vsi prispevki so plačani.
Raščan na vprašanje, ali zaposlenim redno plačujejo socialne prispevke.
Zatrdil je tudi da nakazila niso bila tedenska in da se z brezplačniki nikoli ni ukvarjal. Na vprašanje ali se je zavedal, da je s posojilom omogočal izdajanje brazplačnika Ekspres, pa je Raščan dejal, da ne.

Prvi mož Dela Revij je tudi dejal, da Teršku 100-odstotno zaupa in da verjame, da bo vrnil posojilo. "Denar nisem vložil v projekt, ampak v prijatelja," je dejal Teršak. "Lepo je biti vaš prijatelj. Tudi sama bi bila vaša prijateljica," je na to odgovorila poslanka Cveta Zalokar Oražem.


Na vprašanje, ali je potem takem dobrotnik ali pa sta s Teršakom naredila načrt, koliko denarja bo dobil in kdaj ga bo vrnil, je Raščan dejal: "Sebe ne morem poistovetiti z dobrotniki. Načrta nisva imeli. Vsake toliko časa je prišel k meni in me prosil, da mu posodim denar. Del sredstev je že vrnil in to me navdaja z optimizmom." Dodal je še, da si glede na samo gospodarsko stanje v državi želi, da bi mu denar čimprej vrnil.

Novak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Novak: Progresija čudežno izbrisana

Direktor Media Polisa Marjan Novak je na zaslišanju dejal, da se o posojilu ni osebno dogovarjal z nekdanjim direktorjem Progresija Andrejem Lasbaherjev ampak prokuristka.

Lasbaherja je večkrat pozval, da naj vrne posojeni denar in proti podjetju so tudi vložili tožbo. Kasneje so od nje odstopili, saj so ugotovili, da bi jim tožba prinesla več stroškov.

Za SDS smo med leti 2005 in 2008 opravljali medijske zakupe za eno ali dveh volilnih medijskih kampanj, je dejal Novak.
"Progresija več ne obstaja, ker je bila čudežno izbrisana iz registra. Je bilo neobičajno, da tako hitro zginejo. To podjetje je čez noč izginilo," je dejal Novak. 


Slednji je dejal, da so s Progresijo sodelovali na tri načine: zakup oglaševalskega prostora, medijske raziskave in posojila.

Potrdil je tudi, da je bilo podjetje Media Polis medijski zakupnik za veliko večino podjetij v državni lasti - Mobitel, NKBM, Petrol, Pošta Slovenije, Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav.

Zaslišan bo še Koletnik
Na zaslišanje sta povabljena še predsednik uprave holdinga Zvon Ena Simon Zdolšek in nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik. Prvi se je zaradi obveznosti opravičil.

Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je že decembra napovedala zaslišanje "glavnih posojilodajalcev", ponedeljkovo Delo pa razkriva povezave med omenjenimi podjetji in brezplačnikoma.

Po njihovih navedbah naj bi konec leta 2006 in na začetku leta 2007 iz Avstrije v Slovenijo prišlo za približno štiri milijone evrov gotovine. Ta denar naj bi bil povezan s financiranjem brezplačnikov.

Kmalu po tem, ko je v Slovenijo prišla domnevno zadnja pošiljka denarja, se je začel mesec najintenzivnejšega sovražnega prevzema Petrola, v katerem je med drugim sodeloval Julius Fond. Denar za prevzem mu je posodil holding Zvon Ena, temu pa Dravske elektrarne Maribor, navaja Delo.

Oba sklada, Julius in Zvon Ena, sta bila med posojilodajalci Progresije, ki je izdajala brezplačnik Slovenski tednik. V eni izmed manjših "izmenjav" svežnjev Petrolovih delnic pa je sodeloval tudi Matej Raščan, ki je Robertu Teršku posodil denar za brezplačnik Ekspres.

Pričakovati je, da bodo današnje priče odgovarjale tudi na vprašanja v zvezi s tem. Sicer pa so člani komisije nazadnje zaslišali prokurista Pošte Slovenije Matjaža Andrica, ki je menil, da bi se Pošta dolgovom v poslu s Progresijo lahko izognila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.