Slovenija
20 ogledov

Brezplačno dosegljivi policiji

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Dodatek. Pomočnik šefa NPU nagrajen za vodenje.

Šefa policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada Harija Furlana (NPU) je od ustanovitve urada januarja lani do septembra letos država za delovno uspešnost nagradila s skoraj pet tisoč evri bruto plačnega dodatka.

Furlan je dodatek dobil predvsem zaradi priprave različnih izobraževanj podrejenih, njegov pomočnik Robert Črepinko pa je okoli 500 evrov več zaslužil za vodenje NPU.

“Delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela oziroma nadpovprečne obremenjenosti je bila izplačana na podlagi dogovora predstojnika in zaposlenega za opravljanje povečanega obsega dela na različnih področjih,” pa njuno upravičenost do tega dodatka k plači pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

Tožilci brez dodatka

Furlan je poleg tega letos prejel skoraj 13 tisoč evrov bruto plačnega dodatka za delo v posebnih okoliščinah. Medtem ko Blanka Žgajnar, vodja tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki preiskovalce NPU usmerjajo pri odkrivanju kaznivih dejanj, v istem obdobju za dežurstva in pripravljenost zunaj delovnega časa ni prejela nič.

Za pomoč trem tožilcem, ki morajo znotraj specializiranega oddelka skupine poleg rednega dela vsak dan dežurati, je Žgajnarjeva prejela dobrih 2.500 evrov.

“Tožilci ne izvajajo plačane dežurne službe v obliki pripravljenosti za delo, a so za zadeve, v katerih usmerjajo predkazenske postopke, policiji in drugim organom vseeno neprestano na voljo prek mobilnih telefonov, za to delo pa niso dodatno plačani. Ob pridržanju in zaslišanjih osumljenih, ko se delo opravlja zunaj delovnega časa, se tožilcem plača le opravljeno nadurno delo,” pravijo na vrhovnem državnem tožilstvu, kjer so letos do zdaj petim tožilcem za dodatke, ker so stalno na voljo tudi v prostem času, namenili dobrih 13 tisoč evrov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.