Slovenija
35 ogledov

Brezplačno tvegajo življenja

V soboto se bo na Jezerskem odvijal dan gorskih reševalcev, ki zajema tekmovanje Žurnal24 main
Zimska statistika na smučiščih je bila črna. V zadnjem tednu kar dve žrtvi v slovenskih gorah. Preden se odpravite v gore, se ustrezno pripravite. Gorski reševalci rešujejo brezplačno.

"Letošnjo zimo je bilo žrtev, in sicer zasutih v plazu, daleč največ med vsemi prejšnjimi zimami. Zabeležili smo kar sedem smrtnih primerov," je zatrdil Dušan Polajnar, strokovni delavec GRS in dodal, da je bila tudi v preostalih evropskih državah letošnja statistika na smučiščih izredno črna.

"Preteklo zimo ni bilo pretirane količine snega, vendar je bil stalni mraz, ki preprečuje preobrazbo snežne odeje. Drugi faktor je bil veter, ki je delal snežne zamete in posledica so bili snežni plazovi," dodaja.

Redna dežurstva
Poleg posadke obeh helikopterjev, tako SV kot policijske enote, na Brniku dežurajo tudi reševalec letalec, zdravnik reševalec letalec in policist. V juliju bodo dežurali v petek, soboto in nedeljo, avgusta vse dni, septembra pa spet le petek, soboto in nedeljo.

Ne presegajte svojih zmožnosti
Preden se odpravite v gore, poskrbite za ustrezno fizično in psihično pripravljenost. "Tisti, ki pozimi in pomladi ne hodijo veliko v gore, naj ne precenijo svojih sposobnosti," poudarja Polajnar.

Pred odhodom se pozanimajte o poti, ki jo nameravate prehoditi, poiščite tudi zasilne izhode. Izredno je pomembna tudi osebna oprema. Na poteh v visokogorju so ostanki snega, zato je za prehod takih mest potrebna zimska oprema. V gore se poleg tega odpravljajte zgodaj zjutraj, tako da ste popoldan, v času neviht, že na varnem v koči ali na poti v dolino.

Pijte zadostne količine vode!
V zadnjih dneh nas je poleg tega presenetila vročina, posledično izločamo velike količine vode in lahko pride do dehidracije. Poleg tega se pred soncem zaščitite s kapo, odkrite dele telesa si namažite s sončno kremo. Na stezah bodite pozorni tudi na kamenje, ki je najpogosteje vzrok zdrsa.

Vsi gorski reševalci smo prostovoljci. Povrnjeno dobimo le prehrano in prevoz.
Dušan Polajnar

Kako postati reševalec?
"Že za sam vstop v GRS obstajajo vstopni pogoji," razlaga Polajnar. Pripravnik mora biti alpinist, izobražen za gibanje v gorah. Iz vrst alpinistov nato izberemo pripravnike, ki jih v naslednjih treh letih usposabljamo po programu gorskega reševanja. Kandidat na koncu pred državno izpitno komisijo opravi izpit. "Vsi gorski reševalci smo prostovoljci. Povrnjeno dobimo le prehrano in prevoz," konča.

Kot zanimivost lahko omenimo, da se bo v soboto na Jezerskem odvijal dan gorskih reševalcev, ki zajema tekmovanje v nudenju prve pomoči, demonstracije reševalnih akcij, zabavne igre in pa kulturni program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.