Slovenija
33991 ogledov

Brezplačno za vse upokojence in starejše od 65 let

slovenija 05.05.11, mladi, upokojenci, starejsi, mladina, starost, mladost, poko
1/2
Anže Petkovšek
Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let bodo lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem koristili brezplačno.

Vlogo za vozovnico bodo lahko od srede oddali na prodajnih mestih ali po pošti. Infrastrukturno ministrstvo upravičencem priporoča, naj se v izogib gneči odločijo za pošiljanje po pošti.

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani navedenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od srede s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic ali pa ga na ministrstvo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

Upravičencev do brezplačne vozovnice pod naštetimi pogoji je v Sloveniji okoli 600.000, zato na ministrstvu opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganja okužbe z novim koronavirusom zato upravičencem priporočajo, naj obrazce za pridobitev vozovnice oddajo prek običajne ali elektronske pošte.

ljubljana15.09.08, upokojenci, trznica, ljubljana, foto: nik rovan | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času, so zagotovili.

Stroški izdelave vozovnice bodo za upravičenca znašali tri evre. Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana, zato ministrstvo upravičencem priporoča, naj s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Na avtobusih in vlakih je treba še vedno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so še spomnili.

 
Komentarjev 15
 • erikkk 20:13 01.julij 2020.

  Ko bodo masovne okužbe in smrti boste vedli zakaj so bili brezplačni prevozi podarjeni upokojencem

 • Avatar Ressiolla
  Ressiolla 01:24 28.junij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

 • mcelin5 23:51 27.junij 2020.

  Pa to bi moralo biti že zdavnaj!!! Glede na pokojnine (pustimo tistih nekaj 1000 borcev letnika 1935-1940) pa če bi bila še kakšna linija več tudi ne bi bilo slabo bi se še komu na šiht splačalo it z javnim prevozom 👍