Slovenija
20 ogledov

Brezplačnost vrtca in nove oblike varstva

Novega zakona o vrtcih bodo po Zverovih besedah najbolj veseli starši, saj bo vr Žurnal24 main
S spremembami zakona o vrtcih do brezplačnega vrtca za drugega in vsakega naslednjega otroka in do novih oblik varstva.

Ključna novost novele zakona o vrtcih je finančno razbremenjevanje družin, je po seji vlade dejal minister za šolstvo in šport Milan Zver. Poudaril je, da želijo z novelo dvigniti stopnjo vključenosti v predšolsko vzgojo na 90 odstotkov; vsaj v drugem starostnem obdobju otrok (po tretjem letu). Novela po besedah ministra z novimi oblikami varstva (vzgojno-varstvene družine, varuh na domu) prinaša tudi večjo pluralizacijo predšolskega varstva in s tem manj sivega trga na tem področju.

Najbolj bodo veseli starši
Kot je dejal minister, bodo novega zakona o vrtcih najbolj veseli starši, saj bo vrtec za drugega in vsakega naslednjega otroka po novem brezplačen. Za to bodo letos namenili skoraj milijon in pol evrov, drugo šolsko leto pa 4,5 milijona evrov. Novela bo po ministrovem mnenju povečala dostopnost vrtcev, zaradi česar minister izraža upanje, da se bodo starši v večji meri odločali za vključevanje otrok v predšolsko varstvo. Pojasnil je, da sta zdaj od 90.000 otrok (do sedmega leta starosti) v vrtce vključeni dve tretjini, od tega jih ima kar 13.000 bratce ali sestrice, ki so tudi v starostnem obdobju predšolske vzgoje.

Minister je še povedal, da bodo večje zmogljivosti za varstvo zagotovili z novimi naložbami in s pluralizacijo oblik oziroma z drugimi alternativnimi oblikami varstva, kot sta na primer vzgojno-varstvene družine ter varuh na domu, ki bi za opravljanje tega dela dobil poseben certifikat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.