Slovenija
20 ogledov

Brezplodna pogajanja

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja po današnjih pogajanjih, prvih po nedavni stavki, še niso bližje dogovoru.

Kot je povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi, jih je vladna stran najprej seznanila s spremembo v pogajalski skupini. Nato pa so se "vsebinsko še enkrat pogovorili o vsem skupaj". Vnovič se dobijo prihodnji teden, predvidoma v petek. Posedi pa upa, da se bodo takrat lahko nekoliko bolj poglobljeno lotili številk in možnih ukrepov.

Za zdaj, pravi, jim vladna stran podatkov o masi za plače ni predstavila. Predstavljene številke namreč po njegovih besedah niso masa za plače, ampak gre za učinke, povezane s proračunsko postavko o stroških, povezanih z delom. Poleg tega so podatki vezani le na proračun, ne pa tudi na ostale blagajne, opozarja.

Turk tudi za strukturne spremembe

Kar zadeva pogajanja o masi za plače, ima minister Turk, kot je pojasnil, povsem enak mandat kot njegov predhodnik; ta mandata za pogajanja o obsegu mase za plače ni imel. Vendar pa Turk dodaja, da je osebno naklonjen temu, da iščejo rešitve in se pogovarjajo tudi o strukturnih, sistemskih spremembam.

"Morda na koncu ugotovimo, da to tudi kaj stane. Ampak ne moremo se pogovarjati edino in samo o masi plač v javnem sektorju. S tem ne rešimo nobenega problema, s tem ne naredimo javni sektor čisto nič bolj gospodaren, učinkovit," je poudaril Turk.

Ključna je volja vlade

Posedi na ministrove besede odgovarja, da danes o strukturnih spremembah niso govorili, da pa je dejstvo, da v vseh dejavnostih pričakujejo spremembe na boljše in da bo takrat verjetno možno govoriti tudi o reformah v javnem sektorju. A zgrešeno bi bilo, če bi bil "osnovni motiv proračunska postavka".

Kot pravi, se lahko pogajajo tudi o ukrepih in ostalih vprašanjih, ključno pa je, da na vladni strani "obstaja volja in pripravljenost, da se določi nekoliko drugačen okvir, kot je trenutno". Posedi je pri tem poudaril, da se bo masa za plače v letu 2013 že na podlagi tistega, kar je bilo s sindikati že dogovorjeno, zmanjšala za vsaj 90 do 100 milijonov evrov. Dodatni posegi zanje niso sprejemljivi in vse, kar bi preseglo to znižanje, zahteva pogajanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.