Slovenija
4 ogledov

"Brezposelna, ker je minister na dopustu"

Bolnišnica iStockphoto
Varčevalni zakon številne preglavice povzroča tudi študentom medicinske fakultete, ki želijo s prvim avgustom vpisati pripravništvo. Sodeč po zapisih s forumov, se zatika pri pridobitvi soglasij na ministrstvu za zdravje. Tam odgovarjajo: večina vlog za zaposlovanje že rešenih.

Na forumu medenosrce.net je študentka Daja zapisala, da jo kljub odločbi zdravniške zbornice o začetku pripravništva s prvim avgustom ne morejo zaposliti kot pripravnico, ker je "minister na dopustu in niso dobili soglasja".

"Ali po domače: brezposelna sem dodaten mesec, ker je minister na dopustu (in iz meni neznanega razloga nihče drug ne more podpisati papirja). In baje nisem edina," je zapisala.

Problem je namreč v zakonu o usklajevanju javnih financ, ker morajo v kadrovski službi posamezne zdravstvene ustanove za vsakega novega pripravnika pridobiti soglasje z ministrstva za zdravje, je še zapisala jezna študentka.

Ministrstvo: minister ni na dopustu

Na ministrstvu za zdravje so ob tem za zurnal24.si dejali, da minister za zdravje Tomaž Gantar ni na dopustu in da opravlja svoje naloge.

"V času svoje odsotnosti pa bo za podpisovanje zadev pooblastil državno sekretarko Brigito Čokl. Zato prisotnost oziroma odsotnost ministra ne more biti vzrok za (ne)zaposlitev pripravnice v bolnišnici, ki jo omenjate v vašem vprašanju," so zapisali.

Glede zgornjega primera so pojasnili, da zakon o uravnoteženju javnih financ zaposlovanja pripravnikov ne določa kot izjemo, po kateri bi bilo mogoče skleniti pogodbo o zaposlitvi brez soglasja, zato mora javni zdravstveni zavod za zaposlitev pridobiti soglasje ministra za zdravje in sveta zavoda.

"Večina vlog za zaposlovanje že rešenih"

"Na posvetu z direktorji javnih zdravstvenih zavodov je bilo pojasnjeno, da ministrstvo praviloma ne bo omejevalo pripravniških delovnih mest. Javnim zdravstvenim zavodom je bilo na istem posvetu predlagano, naj vložijo skupno vlogo za vse pripravnike v posameznem letu, kar bo racionaliziralo postopek obravnave vlog," so dejali na ministrstvu in dodali, da vse vloge za zaposlovanje obravnavajo strokovne službe ministrstva.

Pri tem pa je vodilo ministrstva, da se zaposlovanje v javnih zavodih omeji in se daje soglasje k zaposlitvam, ki so strokovno utemeljene in nujno potrebne za nemoteno delovanje zdravstvenega sistema.

"Ne glede na to, da je v zadnjem času število vlog močno naraslo, je večina vlog za zaposlovanje že rešenih. Preostale vloge, ki so bile prejete do 31. 7. 2012, bodo zavodom posredovane najpozneje v naslednjem tednu," so še pojasnili.

Komentarjev 1
  • elena 12:15 03.avgust 2012.

    ja tak se to dogaja, vsi, ki imamo otroke in so doštudirali medicino je tako. Sami smo imeli velike probleme s pripravništvom in bi morala čakati 2 meseca-biti brezposelna, ko se to porihtalo, konča pripravništvo in komaj čakajo, da jo ...prikaži več lahko odpustijo. Kljub temu, da je opravila tudi strokovni izpit. Sedaj je doma od maja, prijavljena na borzi in ker je pripravništvo 6 mesecev, ni deležna nobene pomoči, razen pomoči staršev. Sprašujem ministrstvo, kako lahko dopuščajo kaj takšnega ob pomanjkanju zdravnikov oz. specialistov. Kdaj si lahko ustvarijo družino, če se ob končanem študiju približujejo 30 letom, študij je težek in resen in se tudi zavleče običajno zaradi smole, ne zaradi nedelovnih navad. Študentka Daja, pridružujem se tvojemu razočaranju, če imaš koga, ki ti lahko pomaga oz. so tvoji starši zdravniki, boš delo dobila. Želim ti, da ga dobiš, da boš lahko izbrala specializacijo ki te veseli, potem pa le zapusti Slovenijo. Žal s končano medicino si dela v tujini skoraj ne moreš