Slovenija
29 ogledov

Brezposelni bivši ministri

andrej bajuk Žurnal24 main
Nadomestila nekdanjim ministrom in državnim sekretarjem se bodo znižala za en plačni razred. Od Janševih ministrov, ki niso prišli v DZ, sta le Turk in Virant našla službo.

"Vsekakor sem prepričana, da bi bilo podvajanje dohodkov neupravičeno in neprimerno." Tako nam je v četrtek na vprašanje, ali bi se morala nadomestila nekdanjim ministrom, državnim sekretarjem in poslancem, ki zraven služijo še s svetovanjem in predavanji, znižati za višino teh dodatnih prihodkov, odgovorila Mojca Kucler Dolinar, nekdanja ministrica za visoko šolstvo. Tej rešitvi, ki je naša zakonodaja ne pozna, ne nasprotujeta niti Janez Podobnik in Gregor Virant.

 

600

tisočakov so proračun januarja stala nadomestila 39 brezposelnih bivših poslancev.

Virant zaslužek skriva
Virant je poleg Žige Turka, nekdanjega ministra za razvoj, edini od ministrov, ki nam jih je v četrtek uspelo priklicati, in že ima službo. Pravi, da se vrača na fakulteto za upravo, ko znova opravi habilitacijo, ki mu je ljubljanska univerza ne prizna. "To je sicer zame zelo nenavadno, ampak tako pač je," razlaga. Računa, da bo habilitacijo opravil v nekaj mesecih, potrdil pa je tudi, da v tem času predava po pogodbi, a koliko zasluži, ni želel razkriti, "saj ne gre za denar iz proračuna". Nezgovoren je bil tudi nekdanji finančni minister Andrej Bajuk, ki ni želel odgovoriti na vprašanje, zakaj se ne odpove nadomestilu, saj iz Argentine prejema pokojnino. 

Zmanjšanje nadomestila
Je pa Virant spomnil, da je predlagal, naj se nadomestila nekdanjim funkcionarjem po izteku mandata znižajo na 80 odstotkov plače in z 12 mesecev skrajšajo na šest. "Predlog ni bil sprejet, bi ga pa podprl še enkrat," odgovarja.

Vlada pa je v četrtek vendarle sprejela sklep, da se vsem funkcionarjem, sedanjim in tudi nekdanjim, plače znižajo za en plačni razred. A preden ga bodo ti čutili v denarnicah, ga mora potrditi še državni zbor.


KAJ POČNEJO NEKDANJI MINISTRI?
Gregor Virant
, nekdanji minister za javno upravo:
Vračam se na fakulteto za upravo, ko znova opravim habilitacijo. V tem času pa opravljam predavanja po pogodbi. In ker to niso dohodki iz proračuna, ne bom povedal, koliko s tem zaslužim.

Andrej Bajuk, nekdanji finančni minister:
Celo življenje sem delal. Sem vzel predčasno pokojnino, ko sem se vrnil v Slovenijo. In ne dajem nobenih drugih izjav. Hvala lepa in srečno.

Andrej Šircelj, nekdanji sekretar
Nimam nobenih svetovalnih pogodb in dodatnih zaslužkov razen nadomestila. Na vprašanje, ali in kdaj odhajam v novo službo, pa ne bom odgovoril, ker mi to itak samo škodi.

Janez Podobnik, nekdanji minister za okolje:
Sem aktiven pri iskanju službe, a ta gospodarsko-finančna kriza nekatere možnosti zmanjšuje in jih oddaljuje v prihodnje mesece. Pogodbeno ne delam, sem pa stranki na voljo brezplačno.

Mojca Kucler Dolinar, nekdanja ministrica za visoko šolstvo:
Nekaj poskusov, ko se je pokazala ta ali ona težava, že imam za sabo. Je pa nekaj želez v ognju tudi ta trenutek, a dokončnega odgovora še ni. Drugih prihodkov razen nadomestila nimam.

Žiga Turk, nekdanji minister za razvoj:
S 15. februarjem bom nadaljeval akademsko kariero. Funkcije generalnega sekretarja skupine za premislek v EU pa ne opravljam poklicno.

 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.