Slovenija
22 ogledov

Brezposelni do posojil

Učinki Križaničevega ukrepa: od 350 milijonov evrov jamstev za posojila fizičnim Žurnal24 main
Jamstvena shema. Posojilo dobilo tudi 342 brezposelnih. Shema davkoplačevalce stala prvih 10 tisoč evrov.

Denar. Brezposelni so od lanske jeseni pa do konca maja pri bankah dobili za 2,3 milijona evrov posojil z jamstvom države. Ukrep je država z namenom boja proti krizi uvedla lani jeseni. Na finančnem ministrstvu (MF) so pojasnili, da je bila omenjena kvota odobrena 342 osebam, ki so delo izgubile po 1. oktobru 2008, in sicer zaradi poslovnih razlogov. Država pa bankam za vsa ta posojila jamči v višini sto odstotkov.

Spremembe zakonodaje na področju jamstvene sheme za fizične osebe niso predvidene.
Urška Štorman, MF

Unovčeno prvo jamstvo
Jamstvena shema je davkoplačevalce do zdaj stala 10.286 evrov. Med 524 podjetji in 776 fizičnimi osebami, ki so dobili posojila z jamstvom države, je namreč en posojilojemalec (fizična oseba) že postal plačilno nesposoben, zato je država banki izplačala prvo jamstvo, Durs pa bo denar zdaj poskušal izterjati od fizične osebe.

Sicer pa ima država za jamstva za posojila za fizične osebe pripravljenih 350 milijonov evrov, a večina do konca leta, ko se shema izteče, ne bo počrpana. Bankam je bilo do zdaj razdeljenih le za 72,3 milijona jamstev, fizičnim osebam pa danih za 26 milijonov evrov posojil s 14 milijoni evrov jamstev, kar je štiri odstotke celotne kvote. Kljub temu na MF odgovarjajo, da korekcije jamstvene sheme za fizične osebe niso predvidene. “Obseg odobrenih kreditov v sklopu jamstvene sheme odraža realno povpraševanje na trgu, ki je v tem času dokaj skromno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.