Slovenija
28 ogledov

Brezposelni na ruleti

“Absurdno je, da država izplačuje nadomestila prijavljenim na zavodu za zaposlov Žurnal24 main
V torkovi gorenjski izdaji Žurnala24. Protestno pismo. Župani: Ukinjanje javnih del je hud udarec za Jesenice in Bohinj.

Bohinjska Bistrica. “Protestiramo proti temu, da je kranjski zavod za zaposlovanje javna dela izbral z žrebom, kot bi bili ljudje kroglice na ruleti. Sprašujem se, ali je ta država sploh še socialna?!” je o razlogih za protestno pismo zgornjegorenjskih županov ogorčen povedal bohinjski župan Franc Kramar.

Če nam ne bodo ugodili, bomo pritisk zaostrovali. Aktiviral bom celotno Gorenjsko, skrajno sredstvo pa bo državljanska nepokorščina.
Franc Kramar, bohinjski župan
Podpis sedmih županov
Pismo bodo še ta teden poslali ministru za delo Ivanu Svetliku, podpisalo pa ga bo sedem županov. V njem bodo zahtevali vrnitev programov javnih del in deleža državnega sofinanciranja.

“Program javnih del je dober program zmanjševanja brezposelnosti. Nelogično je, da bo država ljudi raje poslala na zavod za zaposlovanje, kjer bodo prejemali nadomestilo!” je poudaril Kramar.

“Država nas kaznuje”
Med zgornjegorenjskimi občinami sta ob največ programov javnih del jeseniška in bohinjska, v kateri so letos prijavili deset programov javnih del, s katerimi bi delo dobilo 16 brezposelnih, z žrebom pa sta bila Bohinju odobrena le dva programa za dva brezposelna.

To pomeni, da bodo morali ukiniti javna dela na področju urejanja javnih površin, v knjižnici, domu starostnikov, na smučišču Senožeta in v turističnem društvu.

“Po najmanjšem številu brezposelnosti smo bili druga občina na Gorenjskem, zdaj pa smo zato s strani države kaznovani s samo dvema zaposlenima prek javnih del. Poleg tega je ministrstvo za delo pripravljeno namesto 70 odstotkov prispevati le še 50 odstotkov sredstev, kar je nesprejemljivo,” je pojasnil župan. Zgornjegorenjski župani zahtevajo, naj se vrne lanski program javnih del in naj država pristopi k aktivnemu reševanju brezposelnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.