Slovenija
101 ogledov

"Brezposelni" Virant zaslužil pet povprečnih plač

Gregor Virant Anže Petkovšek
Gregor Virant je leta 2009 kljub dejstvu, da je s honorarji zaslužil več kot pet povprečnih letnih bruto plač, dobil še ministrsko nadomestilo za brezposelnost. To je znašalo kar 66 tisoč evrov ali več kot tri letne povprečne bruto plače leta 2009.

Virant je leta 2009 kljub dejstvu, da je s pogodbenim delom kot profesor zaslužil kar 95.252 evrov, prejel še 66.175 evrov nadomestila za brezposelnost, ki mu je kot ministru sicer pripadalo. Številke je objavil portal MMC.

Glede na to, da je povprečni letni dohodek v Sloveniji leta 2009 znašal okoli 20 tisoč evrov, to pomeni, da je poleg skoraj petih letnih plač zaradi "brezposelnosti" prejel še več kot tri slovenske letne bruto plače.

Zoran Janković je istega leta zaslužil 58.812 evrov, Janez Janša pa 50.021 evrov.

Niso ga sprejeli v redno razmerje

Kot smo pisali v torek, je Virant nadomestilo za plačo leto po koncu ministrskega mandata prejemal, čeprav je medtem pridobival prihodke po pogodbi. Zakon pa pravi, da ima pravico do takšnega nadomestila poslanec (velja tudi za ministra), če ne dobi ustrezne zaposlitve.

Kako to, da ni dobil ustrezne zaposlitve, dobil pa je delo po pogodbi? Kot nam je razložil Virant, je univerzitetni profesor, a ga na fakulteti niso sprejeli v redno delovno razmerje, dokler ni dobil habilitacije ljubljanske univerze.

Za službo se je zanimal tudi na zasebnih fakultetah, a službe zanj ni bilo. Pogodbeno je delal na primer na inštitutu za javno upravo, vendar tam ni bilo dovolj dela, da bi ga sprejeli v redno delovno razmerje, nam je še razložil Virant.

Sam je kot minister za javno upravo v času Janševe vlade predlagal zakon, s katerim bi nadomestila za poslance in ministre po koncu mandata ukinili. Zakon ni dobil podpore, Virant pa se je po koncu mandata odločil izkoristiti nadomestilo.

Komentarjev 8
  • redcock 12:29 14.november 2011.

    Res je falot in prav je tako, da davkoplačevalci ne bomo sprejemali zajebancij, da je vse po zakonu ipd. Tako sposoben, da si ne more najti redne službe, po drugi strani bi pa rad bil minister. Nadomestila so pa res ...prikaži več en velik problem in nepotrebno razmetavanje denarja. Uredijo se naj takole: po novem se naj 6 mesecev in v višini povprečne plače v javni upravi.

  • semenko 10:25 11.november 2011.

    Virant je pameten in zato je tudi cenjen,saj je s svojim znanjem lepo zaslužil in v tem ne vidim nič spornega.... poglejte ostale kandidate po prijavljenem zaslužku zaostajajo,so pa nekateri med najbogatejšimi slovenci,kot npr. Jankovič . Vprašanje se upravičeno zastavlja ...prikaži več ,kako je on z zaslužkom cca 58.000 EUR letno, prišel do tako ekstremno velikega premoženja. Janši se lahko zahvali,ker ga je ustavil pri lastninjenju Mercatorja,da ni pristal ,kot Bine Kordež.

  • Denis Sitar 19:20 10.november 2011.

    ma dej Virant pober se...debil