Slovenija
73 ogledov

Brezposelnih je 400 zdravnikov

zdravnik halja Dejan Mijović
Migracije. Število prošenj za potrdilo o dobrem imenu zdravnikov, ki odhajajo v tujino, narašča.

Tujina. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je letos izdala že 50 potrdil o dobrem imenu, ki jih zdravniki potrebujejo za zaposlitev v tujini. Lani je skupno izdala 203 potrdila.

Prihajajo tujci z licencami

Trenutno na zaposlitev v Sloveniji čaka okoli 400 zdravnikov, usklajenih in razpisanih mest za specializacije pa je nekaj več kot 200. "Na drugi strani smo priča pritisku zdravnikov (s specializacijo in brez nje) iz sosednjih držav in zunaj Evropske unije na delovna mesta v Sloveniji," opozarja Janez Dolinar iz komisije za mlade zdravnike pri ZZS.

Zdravniške organizacije so že jeseni predlagale pospešeno razpisovanje specializacij iz družinske medicine in kliničnih specialnosti ter ponovno uvajanje sekundariata in omejitev vpisa na obe fakulteti. "Če ne bo mogoče najti načina financiranja specializacij in odgovora na to, kako zaposliti vse več nezaposlenih zdravnikov in zobozdravnikov, je pričakovati odhod vsaj dela mladih v tujino," pravi Valentin Sojar, podpredsednik ZZS.

Komentarjev 2
  • Jaka.marinsek 13:17 17.marec 2014.

    Predvsem bo teh 400 brezposelnih pa še kateri zraven moralo nehati razmišljati o tem da si zdravnik samo če si kirurg (najbolje plastika) in po šihtu (in tudi vmes) še na črno delaš v zasebni praksi. Medtem pa primanjkuje ...prikaži več splošnih, družinskih in podobnih zdravnikov.

  • MK 07:44 17.marec 2014.

    mi pa čefurje in bolgare uvažamo z neznanjem SLOVENSKEGA jezika, čefurščina ni slovenščina.že ustreza levi volilni bazi