Slovenija
19 ogledov

Brezposelnih manj kot 100.000

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Konec avgusta je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 99.032 brezposelnih oseb. V primerjavi z enakim obdobjem lani je brezposelnost višja za 12,4 odstotka.

V prvih osmih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 98.951 brezposelnih oseb (oziroma 19,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani). Avgusta se je na zavod na novo prijavilo 7257 brezposelnih oseb, kar je 7,6 odstotka manj kot julija. Med novoprijavljenimi je bilo 751 iskalcev prve zaposlitve, 1805 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 2732 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

V primerjavi z enakim obdobjem lani so se zmanjšale vse pomembnejše kategorije novoprijavljenih brezposelnih oseb, med njimi je največ takih, ki so zaposlitev izgubili iz poslovnih razlogov ali zaradi stečajev podjetij. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je brezposelnost zmanjšala v območnih službah Murska Sobota, Ptuj ter Maribor; drugod se je povečala.

Čedalje več iskalcev prve zaposlitve
Med brezposelnimi je sicer še vedno več moških kot žensk, povečuje se delež iskalcev prve zaposlitve, zmanjšuje pa se delež brezposelnih z najnižjo izobrazbo. Povprečni čas brezposelnosti se letos podaljšuje: ob koncu avgusta 2010 je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna eno leto, osem mesecev in 15 dni, lani pa eno leto, osem mesecev in šest dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.