Slovenija
11 ogledov

Brezposelnih manj kot 98 tisoč

brezposelnost Žurnal24 main
Brezposelnost je septembra padla, je povedal minister za delo Ivan Svetlik.

Ob koncu septembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 97.908 brezposelnih oseb, kar je 1,1 odstotka manj kot avgusta in 10,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. To je hkrati tudi najmanj po decembru lani, ko je bilo registriranih 96.672 brezposelnih. Kot so danes sporočili iz zavoda za zaposlovanje, se je septembra na novo prijavilo 9113 brezposelnih oseb, kar je 25,6 odstotka več kot avgusta in 2,9 odstotka manj kot septembra lani. V prvih devetih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 98.835 brezposelnih oseb, kar je 18,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Med novoprijavljenimi je bilo 1355 iskalcev prve zaposlitve, 2128 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3428 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je prijavilo 69.928 brezposelnih oseb, kar je 13,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

"Dobra novica"
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je podatke o številu brezposelnih označil kot "dobro novico". "Brezposelnost je po dolgem obdobju padla pod 98.000. To nas posebej veseli, ker je bil september običajno mesec, ko se je brezposelnost povečevala, in ker imamo kar nekaj velikih podjetij, ki imajo težave," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, namenjeni predstavitvi predloga novele zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno, dejal minister. "Očitno prihaja tudi na področju zaposlovanja do ugodnega razvoja dogodkov," je dodal Svetlik.

Septembra se je povpraševanje po delavcih sicer povečalo. Delodajalci so prijavili 15.786 prostih delovnih mest, kar je 5,8 odstotka več kot avgusta in 6,1 odstotka več kot septembra lani. Na predhodno prijavljenih prostih delovnih mestih se je septembra zaposlilo 13.035 oseb, 97,1 odstotka več kot avgusta in 3,1 odstotka več kot septembra lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.