Slovenija
17 ogledov

Brezposelnih vse več, delajo pa tujci

posavski sadovnjaki Žurnal24 main
Naval gradbincev na zavod, sezonska dela jih zaradi slabega plačila ne zanimajo.

Konec leta je po hodnikih sevniške območne službe zavoda za zaposlovanje mrgolelo ljudi, pravi tamkajšnja direktorica Irena Pirc. Na novo se je prijavilo kar 545 brezposelnih, od tega tri četrtine s področja gradbeništva. "Delodajalci jim obljubljajo, da jih bodo spomladi spet zaposlili," poudarja Pirčeva in dodaja, da so na drugi strani delodajalci že začeli iskati delavce za sezonska dela v kmetijstvu.

Domačih ni dovolj

Za dela v nasadih kljub veliki brezposelnosti, kot pojasnjuje Pirčeva, še vedno ne morejo zagotavljati dovolj kadra, zato je njihova območna služba med prvimi po številu dovoljenj, ki jih tujcem izdajajo za delo v kmetijstvu; lani so jih izdali 547. "Kljub vse večjemu številu delovnih dovoljenj smo uspešni tudi z vključevanjem brezposelnih v tovrstno delo, saj jih je v nasadih Evrosada in Sadjarstva Blanca delalo okoli 120," navaja Pirčeva. Za še večji interes brezposelnih za tovrstno delo pa bodo po njenem mnenju morali več storiti tudi delodajalci, saj v nekaterih primerih plačilo še vedno ni takšno, da bi bilo za brezposelne zanimivo.

Komentarjev 6
  • lukaz 13:53 01.februar 2014.

    Veste koliko ljudi pravico do socialnih prejemkov zlorablja?!Poznam veliko primerov, ko prejemajo socialo, malo ''pofušajo'' za kak teden, pa ima 500 € v žepu. Nekateri pa trdo delajo za manj!Tukaj bi morali začeti!

  • Barbyx 12:53 01.februar 2014.

    Vaš komentar je bil izbrisan zaradi kršitve kodeksa Žurnala24.

  • 4krogci 12:44 01.februar 2014.

    Valda da bo en tujec prej dobil delo saj hoče delat in tudi nekaj zaslužit! Naši so pa raje na zavodu in z pomankanjem, kot pa da bi šli delat za manjšo plačo kot so jo imeli prej! In tudi ...prikaži več službe se najdejo ampak se je treba zavedat da se ne dobi visoka plača, se dobi pa taka da se da preživet z njo! Spotoma se pa vedno lahko išče nekaj bolšega! Ampak pri nas je: JAZ IMAM PA DIPLOMO/MAGISTERIJ IN ZATO NEBOM ŠEL DELAT NEKAM ZA TEKOČI TRAK; BO ŽE DRŽAVA ME REDILA!