Slovenija
14 ogledov

"Brezposelnost bi se letos lahko povečala"

Odbor za finance
1/18
Boštjan Tacol
Razprava o trenutnem finančnem stanju v državi nič kaj optimistična.

Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko razpravlja o trenutnih finančnih razmerah v državi. Na seji so predsedniki poslanskih skupin, predsedniki strank, predstavniki vlade v odhodu in bančnega sektorja.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je med drugim povedal, da je le tretjina podjetij, ki se zadolžujejo, sposobna kredite tudi vračati. Pričakuje, da bo letošnja izguba večja od lanske, ki je znašala 200 milijonov evrov. "Interventni zakon je le začetek varčevanja in kaplja v morje, pomeni 65 milijonov evrov varčevanja, privarčevati pa je treba 700 milijonov do milijarde," je dejala.

Napačno s tujimi investitorji

Boštjan Vasle iz Umarja je ocenil, da bi se brezposelnost lahko povečala.

Božo Jaševič je kot predsednik Združenja bank Slovenije potrdil, da ima vse več podjetij težave z vračanjem kreditov: "Treba bo ustvariti sklad za prestrukturiranje, kjer se bo ocenilo, katera podjetja imajo potencial."

"Če ne bo komponente tujega lastniškega kapitala ... mi govorimo eno in delamo drugo, ko gre za tuje investitorje. Ko govoriš s tujci, je to največji problem," pa je poudaril France Arhar, namestnik predsednika nadzornega sveta Združenja bank. Meni, da je poseben problem Slovenije koncentracija v bančništvu. "Ne morete pričakovati, da bo bančni sistem dal nov zagon gospodarstvu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.