Slovenija
11 ogledov

Brezposelnost gor, službe dol

Več kot sto delavcev družbe SGP Zasavje Invest se lahko od danes prijavi na zavo Žurnal24 main
Med tistimi, ki so ostali brez službe, vse več zaposlenih za določen delovni čas.
"Od srede decembra sem poslala več kot 70 prošenj za zaposlitev, do zdaj sem imela samo en razgovor, trikrat pa so me poklicali po telefonu. Pozitivnega odgovora do zdaj nobenega," razlaga Staša , ki bo aprila, ko ji bo potekla pogodba za določen delovni čas, postala brezposelna. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bila januarja med novimi brezposelnimi skoraj polovica zaposlenih za določen čas. "Paradoks je, da se s svojo izobrazbo in izkušnjami prijaviš na delovno mesto, za katero veš, da ustrezaš, pa ti vseeno pošljejo odgovor, da razpisnim pogojem ne ustrezaš," pravi Staša.
 

Šest korakov do nove zaposlitve

1. Načrtujte vnaprej. Ne predajte se malodušju. Še preden izgubite zaposlitev, začnite iskati novo!
2. Prijava na zavod. Ko ostanete brez zaposlitve, se v roku 30 dni prijavite na zavod za zaposlovanje, www.ess.gov.si.
3. Uredite si zavarovanje. Do izdaje odločbe o pravici nadomestila ste brez zdravstvenega zavarovanja, uredite si ga sami na zavodu za zdravstveno zavarovanje, kjer imate stalno prebivališče.
4. Iskanje delovnih mest. Na spletu vsak dan preverjajte zaposlitvene portale. Prijavite se v čim več baz podatkov, naročite se na prejemanje sporočil o prostih delovnih mestih prek SMS-sporočil in elektronske pošte.
Poleg interneta v knjižnici preverite prosta mesta v časopisih. Honorarna in popoldanska dela poiščite v oglasniku.
5. Pripravite prošnjo. Primer na: http://prosnja.net/Obrazec-prosnje-za-zaposlitev.htm
6. Priprave na razgovor. Vnaprej pripravite odgovore na vprašanja, ki vam jih lahko zastavijo na na razgovoru. Primer: http://www.nastop.si/index.php?m=15&cid=65. Na zaposlitveni razgovor se vam pomagajo pripraviti tudi na zavodu za zaposlovanje.

Razpis zaradi razpisa
Podatka o tem, kolikokrat neko podjetje razpis objavi samo formalno, delovno mesto pa je že vnaprej "oddano", kadrovske agencije nimajo. Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da so zaradi izrazitega povečanja brezposelnosti zaposlitvene možnosti za 23 odstotkov slabše kot v istem obdobju lani.

Denarno nadomestilo
"Službo iščem že tretjič, zato že vem, kako je treba pisati prošnje in se vesti na razgovorih, glede tega mi zavod ne more nič pomagati," pravi Staša, ki bo s štirinajstimi leti delovne dobe denarno pomoč za brezposelne dobivala devet mesecev. Povprečna denarna pomoč znaša okoli 500 evrov. Najkrajše obdobje za denarno nadomestilo je tri mesece, dobivajo ga tisti, ki so bili zaposleni do pet let. Dve leti, kar je najdaljše obdobje, pa nadomestilo dobivajo starejši od 55 let, ki so bili zaposleni več kot 25 let.
 
Inventura kompetenc

Naša sogovornica, ki je po poklicu ekonomski komercialni tehnik, se za prekvalificiranje ali dokvalificiranje ni odločila. "Če se vključim v program izobraževanja, izgubim denarno nadomestilo. Ob moževi plači 530 evrov in otroku, ki mora biti na strogi dieti, si tega ne morem privoščiti." Zavod za zaposlovanje pojasnjuje, da brezposelni ob vključitvi v tečaje nadomestilo dobiva, medtem ko mu pravica do denarnega nadomestila v času šolanja miruje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.