Slovenija
14 ogledov

Brezposelnost nad vsemi pričakovanji

Trg dela Dolenjske in Bele krajine trenutno ni obetaven, pravijo na območni služ Žurnal24 main
Napovedi. Že brez odpuščanja v Secopu je kazalo slabo, zdaj lahko število brezposelnih preseže 6.000.

"Stopnja brezposelnosti se je močno dvignila, Bela krajina pa je s svojo 14-odstotno brezposelnostjo močno nad republiškim povprečjem," je povedal Franc Smerdu, direktor novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje, in opozoril, da lahko odprta vprašanja, kakršna so Secop, gradbeništvo in lesna industrija, bistveno vplivajo na stopnjo brezposelnosti na tem območju.

Na območju novomeške službe, ki zajema Dolenjsko in Belo krajino, je zdaj 5.358 brezposelnih, kar je dva odstotka manj kot mesec prej, vendar kar 19 odstotkov več kakor v istem obdobju lani.

Kaže, da ne bo bolje
"Da bi se stanje lahko začelo hitro obračati na bolje, je težko reči," pravi Jože Giodani, analitik območne službe. Za letos so delodajalci namreč napovedali, da bodo na novo zaposlili 1.216 ljudi, presežnih pa naj bi imeli 460. "Vendar je tu še napoved 700 presežnih delavcev v Secopu, in če se bo to uresničilo, bo številka na koncu leta presegla šest tisoč brezposelnih," meni Giodani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.