Slovenija
16 ogledov

Brezposelnost še ne bo upadla

brezposelnost Žurnal24 main
Pozitivna gibanja na trgu dela v aprilu in maju so le sezonskega značaja.

Nezaposlenost je visoka in ob neugodnih pričakovanjih glede prihodnje gospodarske rasti njenega zmanjševanja v kratkem času ni mogoče pričakovati.

Pozitivna gibanja na trgu dela, ki jih je bilo opaziti aprila in maja, so bila predvsem sezonskega značaja. So se pa negativni trendi v gradbeništvu nekoliko umirili, maja so bili večji tudi prihodki v trgovini, so po današnji seji sveta Banke Slovenije sporočili iz centralne banke.

BDP bo še padal

Dodatni ukrepi fiskalne konsolidacije naj bi prispevali k zmernemu upadu obsega bruto domačega proizvoda (BDP) tudi v prihodnjem letu. Ponovno vzdržna pozitivna rast naj bi tako nastopila v letu 2015, ob izboljšanju razmer v mednarodnem okolju in ob pozitivnih učinkih na financiranje gospodarstva zaradi znatnih fiskalnih virov, namenjenih sanaciji bank v težavah.

Nizka gospodarska aktivnost in dohodki na začetku leta so se ob ukrepih za kapitalsko krepitev bank močno odrazili v bilanci javnega financiranja. Primanjkljaj države je v prvem četrtletju znašal 6,5 odstotka BDP oz. 10,4 odstotka BDP ob upoštevanju dokapitalizacij v bančnem sektorju.

Primanjkljaj in dolg se bo povečal

V predlogu rebalansa proračuna, ki ga ravno v teh dneh obravnavajo parlamentarna delovna telesa, je predviden celoletni primanjkljaj v višini 1,5 milijarde evrov oz. 4,4 odstotka BDP, kar je dobrih pol milijarde evrov več kot v prvotnem proračunu.

Z rebalansom pa so bila povišana tudi sredstva za krepitev kapitala bank, in sicer na 1,2 milijarde evrov. V programu sanacije bank so vsi glavni predvideni posegi skoncentrirani v letošnjem letu, zaradi česar se bosta letos prehodno bistveno povečala tako javni primanjkljaj kot javni dolg. Vlada tako pričakuje znižanje primanjkljaja v letu 2014 na 2,6 odstotka BDP.

Komentarjev 4
  • Scott 22:52 02.julij 2013.

    Obljubili so in obljubljajo še marsikaj, a ...

  • Scott 22:49 02.julij 2013.

    Je kdo naivno pričakoval, da se bo pod to vlado zmanjšala ali kaj?Hahaha...

  • recesija 21:56 02.julij 2013.

    2013- BDP bo še padal- Primanjkljaj in dolg se bo povečal