Slovenija
52 ogledov

Brezposelnost upada, najbolj v Celju

Iskalci zaposlitve morajo biti zavodu dosegljivi vsak delovni dan po tri ure. (F Žurnal24 main
V Sloveniji že od februarja upada število brezposelnih, kljub temu pa je številka še vedno vse prej kot vzpodbudna; septembra je znašala 112.560.

Septembrsko število brezposelnih, 112.560, je za skoraj 2 odstotka nižje kot prejšnji mesec in septembra lani. V evidenco se je sicer prijavilo 42 odstotkov več oseb kot avgusta, bilo pa je tudi več zaposlitev, in sicer za 57 odstotkov, danes objavil zavod za zaposlovanje. Od 10.158 brezposelnih oseb, ki jih je septembra Zavod odjavil iz evidence, sta se zaposlili oziroma samozaposlili 6.702 osebi.

Število brezposelnih oseb je najbolj upadlo v območnih službah Celje (-2,9 %), Maribor (-2,6 %), Trbovlje (-2,6 %), Murska Sobota (-2,3 %), Novo mesto (-2,3 %), Ptuj (-2,2 %), Kranj (-2,0 %) in Velenje (-2,0 %). V preostalih območnih službah se je brezposelnost zmanjšala manj kot na ravni države, kjer je bil upad 1,9 %. 

Zaradi letošnjih ugodnejših gibanj brezposelnost ostaja večja kot pred letom le še v treh območnih službah zavoda, to je v območni službi Murska Sobota (+3,4 %), v območni službi Trbovlje (+3,4 %) in v območni službi Ljubljana (+1,2 %).

V strukturi brezposelnosti se je medmesečno najbolj povečal delež dolgotrajno brezposelnih oseb, delež žensk, delež brezposelnih v starosti od 40 do 49 let in delež iskalcev prve zaposlitve. Med izobrazbenimi skupinami sta se glede na avgust povečala deleža brezposelnih z osnovnošolsko in s poklicno izobrazbo.

Komentarjev 1
  • izRODEk 10:54 29.oktober 2014.

    Ne upada brezposelnost - upada registrirano število prijavljenih na zavodu za zaposlovanje RS. To pa je posledica, da se jih mnogo sploh ne prijavi več, ker od zavoda nima nikakršne koristi, ali jih noče imeti (vračljivi socialni transferji) ali pa ...prikaži več so ljudje črtani iz evidence brezposelnih oseb kot kršitelji pogodb o aktivnem iskanju zaposlitve.Skratka, vse drugo, le zaposlili se vsi ti niso.Ob tem je potrebno še dodati, da je večina direktorjev zavodov za zaposlovanje nastavljenih s strani vodstev strank SD in SDS. Gre za politično nastavljene kadre, o njihovi kvaliteti pa vsi vemo, kako je.