Slovenija
21 ogledov

Brezposelnost v Pomurju nižja

Med na novo prijavljenimi je bilo lani na zavodu za zaposlovanje okoli 1.330 isk Žurnal24 main
Službe. Na zavod se jih je lani prijavilo več kot leto prej, a jih je več delo tudi dobilo.

“Podatek, da ima Pomurje le slabih pet odstotkov vseh prostih delovnih mest v Sloveniji, je skrb vzbujajoč,” pravi Cvetka Sreš, direktorica območne službe zavoda za zaposlovanje Murska Sobota. Tam so sicer konec prejšnjega leta zaznali dobrih sedem odstotkov manjšo brezposelnost kot leto prej, a ugotavljajo, da se je povprečni čas brezposelnosti iz dveh let podaljšal za kar štiri mesece. “Povpraševanje je manjše, najbolj pa se je povečalo predvsem v strokovnih in znanstveno-tehničnih dejavnostih,” ugotavlja Sreševa, ki posebno pozornost namenja tudi delavcem Mure. Po stečaju te družbe se jih je na zavod prijavilo slabih tri tisoč, v enem letu pa je novo zaposlitev našla več kot polovica delavcev.

Romi vse bolj izobraženi
Veliko brezposelnih pa v Pomurju spada v tako imenovano ranljivo skupino, ki težje najde zaposlitev. Razlogi za to so v nezadostni izobrazbi ali predsodkih delodajalcev, a Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, poudarja, da se romska populacija vse bolj vključuje tudi v izobraževalne programe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.