Slovenija
40 ogledov

“Brezpredmetna” obvestila

podkupnina Nik Rovan
Zavarovanje. Zpiz ga nekaterim ne bo več plačeval.

Obvestila. “Koliko denarja imajo, da pošiljajo vse te brezpredmetne stvari?” se jezi naša bralka. Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) so jo namreč obvestili, da si mora urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, ker se je odpovedala državni pokojnini in ji Zpiz zavarovanja ne bo več kril. “Ko sem jim sporočila, da sem že od nekdaj zavarovana po možu, so mi dejali, naj njihovo obvestilo v tem primeru vzamem kot brezpredmetno,” opisuje.

Kot pojasnjuje tiskovni predstavnik Zpiza Brane Kokot, so obvestila avtomatično poslali vsem, ki so se odpovedali državni pokojnini. Zpiz podatkov o zdravstvenem zavarovanju namreč nima oziroma ne ve, na kakšni podlagi je kdo zavarovan, trdi Kokot.

Prihranek: 33 tisoč evrov

Do konca lanskega leta se je državni pokojnini odpovedalo skoraj dva tisoč upokojencev. Prejemali so 183 evrov pokojnine na mesec, Zpiz pa jim je plačeval tudi obvezno zdravstveno zavarovanje v mesečnem znesku slabih 17 evrov. Pokojninska blagajna bo tako na račun odpovedi državni pokojnini samo pri zdravstvenem zavarovanju prihranila približno 33 tisoč evrov
na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.