Slovenija
23 ogledov

Brezžično polnjenje mobilnika še letos?

vtičnica, vtikač, elektrika Žurnal24 main
Podjetje Hrvata Marina Soljačića WiTricity je podpisalo dogovor s tajvanskim podjetjem MediaTek za nakup polproizvodov, ki so potrebni za sestavo sistema brezžičnega polnjenja mobilnih telefonov.

Sistem za brezžično polnjenje mobilnih telefonov bi lahko na trg prišel še letos, piše New York Times. Slednjega kupci ne bodo mogli kupiti neposredno, ampak bodo na voljo proizvajalcem mobilnih telefonov, ki jih bodo lahko vgradili v naprave.

Prednost omenjenih sistemov je tudi v tem, da jih bodo lahko uporabili za brezžično polnjenje električnih avtomobilov in medicinskih pripomočkov.

Sama tehnologija temelji na elektromagnetni indukciji – procesu, ki je podoben tistemu v električnih zobnih ščetkah. V ščetki je magnetna zanka, ki ustvarja magnetno polje. Druga zanka je povezana s tem poljem in ustvarja električno energijo. Problem pa je v tem, da ta povezava ne deluje na večjih razdaljah.

WiTricity si zato prizadeva, da bi elektromagnetno indukcijo sprožil na razdalji od tri do štiri metre od prvotnega izvora energije, je povedala tehnološka direktorica WiTricityja Katie Hall.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.