Slovenija
28 ogledov

Brglez Dobovšku dovolil ustanovitev poslanske skupine

SMC kongres Saša Despot
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je kljub nekaterim pomislekom dovolil, da Bojan Dobovšek, Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček ustanovijo svojo poslansko skupino.Vodja bo Dobovšek, namestnica Bratuškova.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je predlagatelju ustanovitve poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojanu Dobovšku sporočil, da so pogoji za ustanovitev poslanske skupine izpolnjeni.

Brglez je navedel, da so pogoji za ustanovitev poslanske skupine izpolnjeni skladno s četrtim odstavkom 31. člena poslovnika DZ-ja. Ta člen določa, da poslansko skupino nepovezanih poslancev lahko ustanovijo ali k njej pristopijo poslanci, ki so bili izvoljeni z list volivcev in poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki.

Ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je bila glede na določila poslovnika DZ-ja vprašljiva zaradi članstva Bratuškove in Bon Klanjščkove v stranki ZaAB. 

Poslovnik namreč določa, da lahko takšno poslansko skupino sestavljajo poslanki, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki.

Ustanovitev nove poslanske skupine je sledila razpadu poslanske skupine ZaAB, ki jo je najprej zapustil Peter Vilfan, ki se je "preselil" v DeSUS, pred dnevi pa še Jani Möderndorfer. Poslanska skupina mora imeti po poslovniku najmanj tri člane.

Dobovšek vodja, Bratuškova njegova namestnica

Kot je dejal Dobovšek, so sedaj izpolnjeni tehnični pogoji, da poslanska skupina nepovezanih poslancev začne delovati in bodo lahko uveljavljali vse pravice kot drugi poslanci.

Dobovšek, ki bo vodil poslansko skupino, se vanjo povezuje z Alenko Bratušek, ki bo njegova namestnica, ter Mirjam Bon Klanjšček.

Manjkajočo dokumentacijo za formalno ustanovitev poslanske skupine, k čemur poziva Brglez, bodo trije poslanci vložili že danes, je napovedal Dobovšek. To pomeni, da ovir za začetek delovanja poslanske skupine ne bo. Kot poslanska skupina bi lahko polnopravno nastopili že na sredini izredni seji.

Po Dobovškovem mnenju sta pri predsednikovi odločitvi pretehtali oceni, da je namen zakonodaje izenačiti poslance tako, da imajo vsi enake pravice, in da so bili v preteklosti podobni primeri ugodno rešeni. Prav tako v drugih poslanskih skupinah ni bilo ovir za delovanje nove poslanske skupine.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • rororkoko 21:32 15.september 2015.

    mar ni lenčica v zaporu in cuza kemblje?

  • Kranjica 09:53 15.september 2015.

    Tole bi spadalo v rubriko:"Saj ni res, pa je" Edino pravilno bi bilo, da poslancu, ki zapusti svojo stranko ali stranka razpade, preneha mandat. Problem pri tej skupini bo tudi, da se interesi Dobovška glede porabe denarja, ki pripada poslanski ...prikaži veči skupini, precej razlikujejo od interesov Bratuškove.

  • encijan 19:49 14.september 2015.

    Že za plagiat lenćice je gledal čez prste.