Slovenija
23 ogledov

Brglez ne pričakuje dodatnih zapletov

seja dz Saša Despot
Predsednik DZ Milan Brglez po prenehanju poslanskega mandata Janeza Janše pri delovanju DZ ne pričakuje bistvenih oz. drugačnih zaostritev, kot so bile doslej. Brglez upa, da bo ustavno sodišče o zadevi odločilo čim prej.

Če bo Janez Janša vložil pritožbo na ustavno sodišče zoper današnjo odločitev DZ, se bo "DZ vsekakor moral odzvati in podati svoje mnenje", je v izjavi novinarjem po koncu izredne seje pojasnil Brglez. A po njegovih besedah je dejstvo, da se je danes odločalo zlasti o tem, o čemer se na podlagi 9. člena zakona o poslancih v DZ lahko odloča.

Brglez računa, da bo v primeru pritožbe ustavno sodišče o zadevi odločilo čim prej. "Vsekakor je za sprejemanje politične odgovornosti obstajala tudi zavest, da ni absolutnega pravnega mnenja, na katerega bi se lahko popolnoma oprli. O takih zadevah je preprosto treba sprejeti politične odločitve, DZ je prostor za to in danes se je to zgodilo," je dodal.

Predsednik DZ ne želi komentirati, kaj oz. kako bi ustavno sodišče lahko odločilo, ima pa po njegovi oceni na voljo precej več možnosti, kot jih ima sama zakonodajna veja oblasti. Tako lahko ustavno sodišče denimo odloči, da Janši mandat med prestajanjem zaporne kazni le miruje, ali pa da zaporno kazen odsluži potem, ko zaključi poslanski mandat.

Kot meni Brglez, dodatnih zaostritev v delovanju DZ ne bo. Upa tudi, da bodo zdaj vendarle lahko ustanovili komisijo DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb "takoj, ko bo to mogoče".

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo v DZ kmalu prispel zakonski predlog, s katerim bi onemogočili prihodnje takšne primere - torej kandidiranje pravnomočno obsojenih - je Brglez odgovoril, da je to ena od bistvenih zadev, ki jih je treba urediti. Volilno zakonodajo je po njegovem mnenju treba dopolniti oz. spremeniti tako, da bodo "tudi pogoji za izvoljivost enaki pogojem, ki jih poznajo vsi zaposleni v kakršnikoli državni službi".

Današnjo več kot osemurno sejo so sicer zaznamovali številni proceduralni predlogi, predvsem iz vrst SDS. Brglez se je na to odzval z navedbami, da je šlo zlasti za "izigravanje postopkovnih predlogov, za dobesedno mešanje, kaj je vsebina in kaj postopek". Je pa dejstvo, tako Brglez, da obstoječi poslovnik to omogoča in predsedniku DZ nalaga presojanje o teh zadevah. "Tisti, ki smo predsedovali seji, nismo želeli tega tako zamejiti, kot bi pravzaprav lahko," je še dodal.

Komentarjev 1
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:44 15.oktober 2014.

    Tja,Brglez,tudi ti si za en burek.Pri AB in njeni diplomi si ga posral.Sicer pa mlatiš same neumnosti.Bo pa veselo,ko bodo tvojiokostnjaki padali iz ormare.