Slovenija
604 ogledov

Brglez: "To so zlonamerna podtikanja"

Milan Brglez Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije.
Ali je bila sponzorska pogodba sponzoriranja Šahovske zveze Slovenije pogojena z izvolitvijo Milana Brgleza na mesto predsednika zveze?

Na četrtkovem soočenju predsedniških kandidatov na Televiziji Slovenija je odmevalo vprašanje, ali je bil Milan Brglez na mesto predsednika Šahovske zveze Slovenije leta 2019 izvoljen, ker je obljubil podpis sponzorske pogodbe s Slovenskimi železnicami v vrednosti 200.000 evrov. Njegova izvolitev naj bi bila namreč vezana na sponzorsko pogodbo, kar je Brglez je zavrnil in med drugim poudaril, da je sponzorsko pogodbo v imenu zveze podpisala sekretarka zveze, še preden je sam postal predsednik zveze.

Brglez trdi, da pogojevanja nastopa funkcije ni moč najti v zapisniku občnega zbora Šahovske zveze z dne 30. marca 2019, ko so v zvezi odločali o vodilnih funkcijah, kjer je Milan Brglez dobil več glasov kot njegov protikandidat Sašo Čačič.

Iz zapisnika je razvidno, da je Mirko Bandelj vodil občni zbor, na katerem so volili vodstvo, kjer je izjavil, "da so sponzorji vezani na izvolitev vodstva po predlogu upravnega odbora". Brglezov je nastopal kot edini kandidat upravnega odbora za predsednika, četudi njegovo ime v tem delu zapisnika ni izrecno omenjeno.

O odloženem pogoju govori tudi člen sponzorske pogodbe. ''Pogodbeni stranki soglašata, da se ta pogodba sklepa z odloženim pogojem, ki je v tem, da občni zbor sponzoriranca izvoli novo vodstvo (predsednika in upravni odbor, katerega član bo tudi predstavnik sponzorja, in sicer na svoji seji dne 30.3.2019 ter po predlogu sedanjega upravnega odbora,'' je zapisano v sponzorski pogodbi.

Brglez zanikal očitke in spomnil na razvoj Šahovske zveze

Brglez se je danes ponovno odzval na očitke glede sponzorske pogodbe. ''/…/ vendar sedaj ko je jasno, da je to laž, mi očitajo, da je šlo pri moji izvolitvi za korupcijo in da je v času mojega predsedovanja Šahovska zveza Slovenije stagnirala. Tudi to so zlonamerna podtikanja z namenom diskreditirati mojo kandidaturo za predsednika RS,'' je zapisal Brglez.

Pri tem je poudaril, da tudi Policija pri pregledu sponzorske pogodbe kršitev ni zaznala in nanizal več uspehov Šahovske zveze Slovenije, odkar je nastopil funkcijo predsednika.

Poslanec z vrst SD se je glede sponzorske pogodbe med Šahovsko zvezo in Slovenskimi železnicami pred dnevi že odzval v desetih točkah. ''Sponzorska pogodba nikjer ne določa ali pogojuje, da bo sponzorstvo sklenjeno, če bom sam izvoljen kot predsednik Šahovske zveze Slovenije,'' je med drugim poudaril Brglez.

Svojo pojasnilo je sklenil z navedbo, da omenjena sponzorska pogodba res vsebuje tudi klavzulo, ki določa, da se ta pogodba sklepa z odložnim pogojem, da občni zbor sponzoriranca izvoli novo vodstvo, pri čemer pogoj temelji na pravilih Slovenskih železnic, ki pri podeljevanju vseh sponzorskih sredstev želi imeti vpliv in pregled nad njihovo porabo. Zato je tudi pogodba vezana na to, da bo član novega vodstva tudi predstavnik Slovenskih železnic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Naklonsky 14:14 20.oktober 2022.

    Šahist z 200.000 pomoči državnih železnic…

  • mirror 15:36 19.oktober 2022.

    Resnica izrečena v obraz boli. Mar ne g. Brglez? Šah, mat!

  • Matic1983 20:12 18.oktober 2022.

    Ne vem, ali so to ravno zlobna podtikanja...