Slovenija
16953 ogledov

Poleg plače mu ostane 1900 evrov, ne ve, kaj naj s tem denarjem

Milan Brglez Profimedia
Milan Brglez o tem, kakšno plačo prejema in kakšne stroške ima z upravljanjem lokalne pisarne.

Plača Milana Brgleza, evroposlanca in kandidata za predsednika države, po plačilu vseh davkov znaša okoli 5.700 evrov, je razkril v pogovoru za Pop TV. Vsak mesec dobi še 4788 evrov za vodenje lokalne pisarne, ki jo ima v središču Ljubljane. 

Znesek, namenjen vodenju lokalne pisarne, Brglez porabi za najemnino, delovanje pisarne, mobilne telefone asistentov, svoj službeni telefon z belgijsko številko, materialne stroške itn. Stroške, ki jih ima z vodenjem pisarne, mora voditi ločeno. 

Za Pop Tv je podal informacije o stroških, ki jih je imel v prejšnjem mesecu. Najemnina za pisarno in parkirišče ga je stala 1800 evrov, za tekoče stroške je porabil 388 evrov, stroški ostalega pisarniškega materiala in drugih zadeva pa so znašali 726 evrov. Od denarja, predvidenega za vodenje lokalne pisarne, mu je tako ostalo konec meseca 1.868 evrov. Jasnih smernic, kaj z denarjem, ki ostane, ni. Iz Brglezovega kabineta so za omenjeni medij sporočili, da bodo ob koncu mandata prosili za pojasnilo pristojnih. 

Pravila EU določajo, da tisti poslanci, ki se brez ustrezne utemeljitve udeležijo manj kot polovice plenarnih zasedanj v enem letu, dobijo le polovico nadomestila. 

Evroposlanci v letošnjem letu dobijo mesečno 9.386 evrov bruto. Po plačilu davkov se znesek zniža na 7.317, večina pa jih mora nato dodatne davke plačati še v državi, iz katere prihajajo. 

Evroposlanci dobijo tudi sredstva za asistente, s temi sredstvi pa ne upravljajo sami neposredno. V letošnjem letu je najvišji mesečni znesek za zaposlovanje asistentov na poslanca 26.734 evrov. Izberejo si lahko največ tri akreditirane asistente v Bruslju in dodatno še lokalne sodelavce. Brglez ima trenutno dva akreditirana in dva lokalna asistenta. Od leta 2009 evropski poslanci ne smejo več zaposlovati bližnjih sorodnikov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • lojs 15:29 12.oktober 2022.

    na majici chegevara, pa totalen levičar, ja sej lenin je bil še bolj bogat ... levičarji so zakon, folk naj pa strada, tako se dela

  • Naklonsky 14:55 12.oktober 2022.

    Blefer. Stroški pisarniškega materiala cca 800 €? Par svinčnikov in kos papirja? A zalaga celo svojo žlahto in ‘župnika’? Ja, pa še pri šahu mu je ostalo nekaj drobiža. A tisti migrant ‘brivec’, kaj mu je zastonj delal usluge? Ma, dajte, no!

  • kapibara 13:58 12.oktober 2022.

    Pa na Nemca NE pozabite... se isto masti