Slovenija
246 ogledov

Brglez vložil predsedniško kandidaturo

Milan Brglez
1/5
Saša Despot
Milan Brglez je danes na Državni volilni komisiji (DVK) vložil kandidaturo za predsednika republike s podpisi poslancev Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov.

Kot je Milan Brglez povedal v izjavi za medije ob vložitvi kandidature, pa ni pomembna le podpora poslancev, ampak predvsem ljudi, ki se bodo udeležili volitev 23. oktobra in oddali svoj glas.

Brglez, ki ga je h kandidaturi nagovorila stranka SD, je naknadno dobil še podporo Gibanja Svoboda. Tako je skupno zbral sedem podpisov poslancev iz stranke SD in 35 podpisov poslancev stranke Gibanje Svoboda, vključno s predsednico in podpredsednico državnega zbora.

Kot je povedal, je vložitev kandidature le začetek predsedniške kampanje. Po njegovih besedah bo "treba med ljudi in slišati njihov glas, ker je prav, da predsednik predstavlja vse", v nadaljevanju kampanje in v medijskih soočenjih pa bodo dokazali, da mislijo "še kako resno".

Pojasnil je tudi zaplet s transakcijskim računom, ki naj bi ga stranka SD za financiranje volilne kampanje predsedniškega kandidata odprla prepozno. Brglez je dejal, da je bil zaplet posledica tega, da so bile "odločitve glede kandidature sprejete po tistem, ko so roki za te zadeve že pretekli".

"To je še en del tiste tematike, kjer se bo najverjetneje tudi državni zbor moral soočiti z obnovitvijo zakonodaje na teh točkah, da bodo roki smiselni. Recimo prejšnji teden se je že začela volilna kampanja, rok za vlaganje naših kandidatur pa je do srede do polnoči," je povedal Brglez.

Brgleza so k oddaji kandidature pospremili vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, glavni tajnik SD Dejan Levanič in poslanca Damijan Zrim ter Bojana Muršič. Iz Gibanja Svoboda so ga s prisotnostjo ob vložitvi kandidature podprli vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, minister, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, Matej Arčon in med drugimi še poslanca Mojca Šetinc Pašek ter Miroslav Gregorič.

Brglez je evropski poslanec in nekdanji predsednik DZ. V državno politiko pa je vstopil leta 2014 kot podpredsednik tedanje Stranke Mira Cerarja, a je kmalu po državnozborskih volitvah leta 2018 prestopil v SD. Nekateri so ga kot predsedniškega kandidata videli že leta 2017.

Doslej je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke, vložilo sedem kandidatov, in sicer poleg Brgleza še glasbenik Gregor Bezenšek, poslanec NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec SDS Anže Logar, poslanec Levice Miha Kordiš in pravnica Nataša Pirc Musar. Kandidati lahko svojo kandidaturo sicer vložijo še do srede, v četrtek pa bo ta tedne vložene kandidature potrjevala DVK. Do 3. oktobra pa imajo kandidati možnost umakniti soglasje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Herkules 15:11 27.september 2022.

    Oportunistični politikant, kot prevaranta Logar in Musarka!

  • lojs 15:00 27.september 2022.

    mislim, da ima preveč prijazeno in nasmejano faco, skoraj je bolj nasmejan kot pahor ... faco bi vsekakor morala biti malo bolj kisla in arogantna ... človek mora biti nedostopen, ne pa kot pahor, za vsakim vogalom

  • pepca 14:53 27.september 2022.

    Sluzavec