Slovenija
28 ogledov

Brigajte se za rudnik in JEK!

De Anna je prepričan, da sta že zdavnaj zaprti idrijski rudnik srebra in JEK (na Žurnal24 main
Slovenci, raje naj vas skrbi idrijski rudnik srebra ali jedrska elektrarna kot pa plinski terminal v Tržaškem zalivu, je odgovor Furlanije - Julijske krajine (FJK) na čezmejne kritike.

Deželni odbornik za okolje Elio De Anna je v predstavitvi aktualnega dogajanja v zvezi s plinskim terminalom v Žavljah pri Trstu dejal, da je dokumentacija o terminalu pomanjkljiva. Obenem je okrcal slovensko vmešavanje in skrbi v zvezi z varnostjo in ekološko sprejemljivostjo terminala.

De Anna je odgovoril na vprašanje deželnega poslanca stranke Slovenska skupnost (SSK) Igorja Gabrovca, ki je želel vedeti, kakšno je stališče deželne vlade FJK glede nepravilnosti, ki jih vsebuje načrt za gradnjo žaveljskega terminala.

De Anna je dejal, da dežela FJK, preden se izrazi o gradnji obrata, čaka, da bo špansko podjetje Gas Natural, ki želi zgraditi žaveljski terminal, posredovalo gradivo, ki ga zahteva komisija za ocenjevanje vpliva na okolje. Deželna uprava namreč že vse od 2007 čaka na dokumentacijo glede nekaterih aspektov, kot je na primer povezava med terminalom in plinovodom ali pa tveganje za zdravje in okolje.

De Anna je sicer poudaril, da se dežela FJK strinja s politiko italijanske vlade, da se gradi plinski terminal, saj je slednji zanjo pomemben, če ne celo odločilen za razvoj območja.

"Slovenci, ukvarjajte se s seboj!"
Glede kritik, ki prihajajo iz Slovenije, pa je deželni odbornik za okolje dejal, da bi se morala Ljubljana "ukvarjati z idrijskimi rudniki, ki Jadransko morje polnijo z živim srebrom, ali pa z Jedrsko elektrarno Krško", s čimer se De Anna strinja s stališčem italijanskega vladnega podtajnika za okolje Roberta Menie.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.