Slovenija
131 ogledov

Brišejo tudi za nazaj

Zaposleni Benjamin Kovač
Brezposelni, ki ga je inšpektor zasačil pri delu na črno, se nadaljnjega pol leta ne more znova prijaviti na ZRSZ.

Izbris. “Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) me je iz evidence brezposelnih izbrisal za nazaj. To je nezakonito,” je prepričan bralec M. R.

M. R. je namreč tržni inšpektor septembra lani zasačil pri delu na črno, zato mu je ZRSZ januarja letos poslal odločbo, da je črtan iz njihove evidence – a izbrisali ga niso od januarja, ko so izdali odločbo, temveč tudi za nazaj, torej že od septembra, ko je tržni inšpektor ugotovil kršitev. To je za M. R. pomenilo, da mu je tudi center za socialno delo odvzel denarno socialno pomoč, vrniti pa bo moral tudi vse zneske, ki jih je še prejemal po septembru.

Ko kaznuje inšpekcija

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da je ZRSZ ravnal skladno s predpisi. Kot pravijo, pravilnik o prijavi in odjavi iz evidenc namreč kot dan prenehanja vodenja osebe v evidenci brezposelnih določa dan, ko je pristojni organ, torej v tem primeru inšpekcija, ugotovil kršitev oziroma je odločba postala dokončna.

Aktivni, a le na črno

ZRSZ je letos do oktobra iz evidence izbrisal že 10.510 brezposelnih, lani v vsem letu pa 11.769. Večino, slabih 94 odstotkov, so izbrisali, ker niso bili aktivni pri iskanju zaposlitve ali so zaposlitev odklonili. Preostali so kršili obveznosti, ki so jih dobili z vključitvijo v različne programe, so odklonili vključitev v progam, so ZRSZ posredovali neresnične podatke ali so delali na črno.

Darja Kuzmanović Korva | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Mini intervju

1. Ali center za socialno delo (CSD) socialno pomoč lahko ukine za nazaj?

V zakonu in odločbi piše, da mora prejemnik pomoči takoj, ko se mu stanje spremeni, o tem obvestiti CSD. Če ga ne obvesti, nosi posledice odgovornosti tudi za nazaj. To je v zakonodaji že ves čas tako. Pogoje je treba izpolnjevati ves čas prejemanja pomoči, in če se ti pogoji spremenijo, mora o tem obvestiti CSD, da izda novo odločbo.

2. Ampak pri našem bralcu je šlo za delo na črno.

Dejstvo je, da če je on delal na črno, je imel dohodek. Če bi povedal, da ima dohodek, ne bi dobil denarne pomoči ali pa bi dobil nižjo, kot jo je dobival sedaj. Ker je to zatajil, je zakonska podlaga čisto jasna.

3. A on trdi, da bi ga morali brisati šele od januarja, ko je zavod za zaposlovanje izdal odločbo, in ne že od septembra. Po njegovem mnenju je vračilo pomoči za nazaj nezakonito.

Od septembra, ko je inšpektor ugotovil, da dela na črno, ima CSD podlago, da je imel dohodek, ki ga ni prijavil. To je dovolj, da se pomoč vzame tudi za nazaj.



Komentarjev 4
  • privat 11:53 03.december 2011.

    tako je ko red delajo bogataši...poglejmo kdo od socialne ali zavoda dela na črno?? Kdo od ministrov dela na črno?? Kdo od dohtorjev dela na črno?? ...JA RED BOJO DELALI PRI LAČNIH KRUHA

  • širhakl 11:45 03.december 2011.

    ZASEBNIK,KI OPRAVI STORITEV IN NE IZDA RAČUNA JE DELAL NA ČRNO.TAKIH JE MALO MORJE,SEDAJ BI PA ŠE ZA TISTO MALO RAČUNOV IN KAO PRIHODKOV, HOTELNEKE DAVČNE IN NEVEM KAKŠNE OLAJŠAVE.MALO SUTRA.

  • mirko 10:53 03.december 2011.

    Poznam en kup obrtnikov, ki so odjavili obrt in delajo naprej na črno. Je pa dejstvo, da država z davki preveč stiska obrtnike. Tudi na tem področju se bo moralo nujno nekaj narediti, ker obrtniki z takimi davki, danes ne ...prikaži več morejo preživet, ker je pomanjkanje povpraševanja po njihovih storitvah zaradi krize. To pomeni, da se država sploh ne prilagaja pravočasno razmeram v gospodarstvu.