Slovenija
20 ogledov

Britanci težko priletijo

"Nerazumljivo je, da ocenjena škoda od osem do 15 milijonov evrov zaradi združit Žurnal24 main
Udarec za turizem. Adria Airways zaprla londonsko predstavništvo. Trideset odstotkov blejskih gostov pripotuje z letali.

"Zaskrbljeni smo, ker so britanski gostje za zimsko sezono zelo pomembni, saj prihajajo na enotedensko smučanje. Menim, da se bo drastično zmanjšalo število gostov," je o odločitvi slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled.

500 tisoč nočitev (slabih) je bilo na Bledu lani, letos za šest odstotkov več.

Letalska družba je namreč konec oktobra zaprla svoje predstavništvo v Londonu in zmanjšala število poletov. Na Bledu, kjer je dobrih 30 odstotkov vseh gostov letalskih gostov, pričakujejo prve negativne posledice že pozimi. "Gospodarska kriza in razmerje funt : evro sta dva razloga za manj britanskih gostov na Bledu, tretji pa je slaba letalska povezava," je poudarila Štravs Podlogarjeva. Drugi udarec je turizmu prizadejala odločitev šolskega ministrstva o združitvi zimskih počitnic, zaradi česar naj bi turistično gospodarstvo imelo za okoli deset milijonov evrov škode.

Šport bo reševal december
Blejski turizem bo decembra reševal šport, hotele bosta napolnila svetovni pokal v biatlonu in svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, ki bosta od 13. do 19. decembra. "Za januar in februar pa glede nočitev še ne morem biti optimistična, običajno je zasedenost precej slaba, okoli 15 tisoč nočitev na mesec," je dejala Štravs Podlogarjeva. Zaradi športne prireditve – svetovnega prvenstva v veslanju – bodo blejski hoteli in zasebne sobe dobro zasedeni tudi prihodnje leto, saj računajo na od 15 tisoč do 20 tisoč nočitev.

Prihodnost je ekoturizem
Nedavna turistična borza v Londonu je izpostavila pomen ekoturizma in ponudbo tovrstnih turističnih paketov. "Naši ponudbi bomo dodali novo tematsko pot, na kateri bodo gostje spoznavali drevesne vrste okrog Blejskega jezera, saj jih je kar 60 različnih," je še dodala direktorica.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.