Slovenija
161 ogledov

Britanci zaradi sesalcev na nogah, Slovence ZPS miri

Sesalec Profimedias
Po včerajšnji uveljavitvi prepovedi prodaje močnejših sesalcev so na nogah predvsem britanski potrošniki. Zveza potrošnikov Slovenije medtem miri, da večjih sprememb ne bo.

Včeraj je v veljavo stopila prepoved prodaje, proizvodnje in uvoza sesalcev, katerih moč je večja od 1600 W. Ob prepovedi britanske potrošniške organizacije poudarjajo, da se na testiranjih najbolje odrežejo prav naprave, ki jih je Bruselj prepovedal. Kar pet od sedmih najbolj prodajanih sesalnikov ima motor močnejši od 1.600 W, trdijo.

Zdi se, da prepoved določenih sesalcev v Veliki Britaniji pomeni kapljo čez rob; britanski mediji so polni "šaljivih" kritik, kot je ta, da Evropska unija "sesa" pravice potrošnikov, ali pa ta, da si unija uredbo lahko kar "posesa". V britanskih trgovinah so prejšnji konec tedna zabeležili porast prodaje močnejših sesalcev.

Slovence potrošniška organizacija miri

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) po drugi strani miri. "Sliši se precej revolucionarno, a na kratki rok večjih sprememb ne bo. Še vedno je namreč dovoljena prodaja zalog sesalnikov, ki tem pravilom ne ustrezajo, torej še imajo staro energijsko nalepko in so močnejši od 1600 W," so danes zapisali na svoji spletni strani.

Ali večja moč pomeni tudi učinkovitejše sesanje in boljše rezultate čiščenja? Pri ZPS odgovarjajo, da ne. "Višja moč sama po sebi ne pomeni tudi boljšega čiščenja. Priključna moč pove le, koliko energije sesalnik porabi v časovni enoti. To potrjujejo tudi primerjalni testi, ki jih izvajamo potrošniške organizacije. Med najboljšimi so tudi sesalniki z močjo 1200 vatov in manj, torej takšni, ki že ustrezajo novim pravilom," odgovarjajo.

Na ZPS smo naslovili še vprašanje, ali so potrošniki dobro seznanjeni z lastnostmi, ki bi jih moral imeti učinkovit sesalec. "Glede na to, da so izdelovalci dolga leta promovirali večjo nazivno moč kot nekaj boljšega pri novih sesalnikih, si upamo trditi, da žal ne. Le redko katerega potrošnika ob nakupu zanima dejanska sesalna moč (ta je lahko med manj kot 200 in celo do 500 vatov). Pomembne pa so še nekatere druge lastnosti, kot je, denimo, oblika krtač, cevi, učinkovitost filtrov in podobno."

Gorenje je pripravljeno

"Z direktivo, ki velja za vse ponudnike sesalnikov na območju Evropske unije, smo že od vsega začetka seznanjeni  in smo se nanjo tudi ustrezno prilagodili," novost komentirajo pri Gorenju. Gorenje sicer nima lastne proizvodnje sesalnikov, dobavlja jih  pri izbranih dobaviteljih.

Gorenje ustvari najpomembnejši del prihodkov s prodajo velikih gospodinjskih aparatov. Sesalniki so del ponudbe malih gospodinjskih aparatov, s katerimi dopolnjujejo ponudbo velikih gospodinjskih aparatov.

Komentarjev 2
  • spenjac 11:16 03.september 2014.

    Ne bomo. Bo pa nekaj družb fino zaslužilo. Se še spomniš varčnih žarnic? Danes vemo, da so te žarnice 100x bolj škodljive kot navadne na žarilno nitko: i) vsebujejo škodljive pline in so nezdrave, ii) oddajajo škodljive elektronije nazaj v ...prikaži več omrežje in prispevajo k večji verjetnosti požara na omrežju, iii) so komplicirane za razgradnjo.Ampak: so 10x dražje, torej ima nekdo 10x več dobička. Misliš, da bodo novi sesalci cenejši? Ne, ker bodo "super revolucionarni".

  • Skippy 22:10 02.september 2014.

    Kako ne bo spremembe, če prepovedo večino najbolje prodajanih sesalnikov? Zakaj se sploh vtikajo v nekaj, kar uporabljamo 2-4x na mesec po nekaj minut? A s tem bomo rešili svet?