Slovenija
31 ogledov

Britanija in Italija javno porabo na vajeti

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Velika Britanija je napovedala zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja za 6,25 milijarde funtov (7,3 milijarde evrov), Italija pa je napovedala varčevalni paket v višini 24 milijard evrov.

"V samo enem tednu smo se dogovorili, da bomo potratno porabo v javnem sektorju zmanjšali za 6,25 milijarde funtov," je danes dejal britanski finančni minister George Osborne. "Podedovali smo grozne gospodarske razmere, vendar jih bomo popravili," je še dodal. Britanski javnofinančni primanjkljaj je lani in v začetku letošnjega leta dosegel 156,1 milijarde funtov (181 milijard evrov), kar je 11,1 odstotka britanskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Varčevalni paket v višini 24 milijard evrov je medtem danes napovedala tudi močno zadolžena Italija. "Ne bomo posegli v žepe Italijanov, to pomeni, da ne bomo povečali davkov," je pojasnil tiskovni predstavnik italijanskega premiera Paolo Bonaiuti.

Italijanska vlada bo varčevalne ukrepe uvedla predvsem v javni upravi. Ministrstvom bodo močno omejili porabo, menedžerjem pa naj bi zamrznili plače, je pojasnil Bonaiuti in zavrnil navedbe, da bodo upokojencem zmanjšali pokojnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.