Slovenija
13086 ogledov

Slovenki se je zaradi reševalne akcije takole poklonil britanski BBC

Nadarjeni glasbeniki v Sloveniji našli zatočišče pred vojno vihro. O uspešni akciji slovenske dirigentke tudi britanski mediji.

Kmalu po začetku vojne v Ukrajini je stekla akcija, kako iz vojne vihre rešiti otroke enega tamkajšnjih orkestrov. V akcijo se je podala slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh. O zgodbi 140 ljudi, ki so našli zavetje v Sloveniji, piše tudi britanski BBC.

Člani orkestra in njihovi sorodniki so od začetka marca v Sloveniji. "Pot je bila težka. Na vlaku nismo mogli odpreti oken, luči," pot opisuje 10-letni Gleb, ki je na pot s seboj vzel svoj snemalnik. V domovini so morali pustiti večino stvari, tudi ljubljenčke.

Starejši člani orkestra so oblikovali mladinski orkester, s katerim želijo v naslednjih mesecih nastopati po Evropi. Mlajši glasbeniki skupaj vadijo za nastop pri predsedniku Borutu Pahorju. "Ko pojem, se počutim tako lahko. Glasba je moja najboljša prijateljica," je za BBC dejal 10-letni Gleb.

Živa Ploj Peršuh je za omenjeni medij dejala, da si želijo, da bi se otroci počutili ljubljene in cenjene. "To si zaslužijo. So mladi, bistri, nadarjeni," poudarja. Sama si ne predstavlja, da bi bila v njihovi situaciji. "Imam sedemletnega sina. Ne predstavljam si, da bi morala iti z njim na vlak, s plastično vrečko v roki, mogoče medvedkom, telefonom, dokumenti in to je to."

Otroci so odločeni, da bodo glasbeni ambasadorji Ukrajine, dokler se ne bodo mogli vrniti v domovino.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
  • Ender3 15:33 20.maj 2022.

    Toma, ti nabijač pa , o človečnosti in kulturi. Lahko je, s prazno ritjo srat.

  • Toma 12:58 20.maj 2022.

    Temu se reče človečnost in kultura, ne pa ono pasje zizanje, ki ga podpira Golob!

  • bljitva 12:04 20.maj 2022.

    temu se reče ženska z veliko začetnico, ne pa neke nike kovač in podobne kaviar socialistične bleferke...