Slovenija
22 ogledov

Brulc: Vsa zadeva teče, "kot da je vojno stanje"

Župan Mirko Brulc upa, da bodo ljudje ohranili trezno glavo. (Foto: Veronika Rup Žurnal24 main
Rebalans proračuna za letos, ki odhodke najbolj klesti pri plačah javnih uslužbencev, socialnih transferjih in investicijah, je danes začel svojo pot skozi parlamentarne odbore in komisije. Opozicija je kritična, koalicija pa vztraja pri predlaganem.

"Vsi se strinjamo, da šparamo. Vendar ste prav vi v svojem kabinetu zaposlili pet ljudi. Mislim, da je strošek za pet ljudi velik strošek," je Ljudmili Novak v razpravi o rebalansu na komisiji državnega zbora za odnose s Slovenci po svetu očitala poslanka Tina Komel. Menila je, da je 1,8-odstotno znižanje proračuna urada v teh kriznih razmerah prenizko. Nato pa je zahtevala še pojasnilo podatkov, razkritih prav v Žurnalu, da je bila v kratkem času kar na 11 poteh, medtem ko je minister za zunanje zadeve Karel Erjavec v istem obdobju šel na sedem obiskov v tujino.

"Delitve narodov" demokratične

Novakovo je v bran vzel strankarski kolega Jože Horvat, ki je menil, da je "normalno, da ima sodelavce, če želite rezultate pri projektih". In dodal, da verjetno nihče ne bi ploskal, če bi ministrica ostala kar sama na uradu. Prisotne pa je podučil še, da, "ko bomo nekoč demokratična država, bomo razumeli, da v državni upravi po volitvah pride do preseljevanja narodov", še posebej, če se zamenja oblast.

Zadosti bi bila polovička

Mirko Brulc iz SD je napovedal, da stranka rebalansa ne bo podprla, "saj takega prihranka ni treba uresničiti. Skozi leto bi lahko čisto lepo šli s polovičko tega prihranka." Dodal je, da po njegovem "vsa zadeva teče, kot da je vojno stanje". Cilj te taktike pa je, "da se ljudje ne organiziramo in da se dokumentov ne prebere natančno".

Zaposlil bi jih še več

Franc Breznik (SDS) je razpravo začinil s številom ljudi, ki naj bi jih v državni upravi zaposlila Pahorjeva vlada. "Devet tisoč zaposlitev prejšnje vlade ali pa dve, tri zaposlitve pri ministrih zdaj, toliko, da vemo za ta razmerja," je tudi on v bran vzel ministrico Novakovo. Po njegovem je zelo pomembno, "da se je ministrica zavzela, da spoznava, zakaj se je nekdo izselil iz Slovenije", da jih vpraša, "zakaj so uspeli", da lahko pozitivno spremeni zakonodajo ter koga prepriča, da bi se vrnil in vlagal v Sloveniji. "Če bi bil jaz na mestu ministrice, bi v kabinetu zaposlil 10, 20 ljudi, samo da pridejo nazaj," je povedal Breznik.

Financiranje kmetije v Porabju

Novakova je v odgovorih poslancem zatrdila, da so privarčevali več, kot kažejo številke, saj je bil na urad z ministrstva za kmetijstvo prenesen projekt financiranja vzorčne kmetije v Porabju, za katero bo letos iz proračuna šlo 280 tisoč evrov. Pojasnila je, da če se upošteva ta prenos, je urad proračun skrčil za 3,7 odstotka. Pojasnila je še, da strošek šoferja, ki zdaj dela v kabinetu, ni nič višji kot prej, ko so te storitve najemali pri vladi. Dve uslužbenki pa sta v kabinet prišli iz davčne in carinske uprave.

"Niti za eno potovanje mi ni žal," pa je komentirala še očitke o potovanjih in dodala, da so ji zamejci povedali, da jih je njen predhodnik Boštjan Žekš obiskal šele sedem mesecev po tem, ko je zasedel ministrski stol. Pojasnila je še, da so za okoli 70 tisoč evrov znižali postavko plače, pri ostalih stroških pa je dodala, da je bilo okoli 80 odstotkov odločb za projekte že izdanih pred njenim prihodom, zato "mi to zdaj izvajamo naprej in v glavnem bodo vsi projekti izvedeni".

Komentarjev 1
  • stela 17:23 24.april 2012.

    In zdaj bo kao najpomembnejše in najdražje min.za slovence po svetu, al kako se že imenuje milkino ministrstvo.....je bela cesta....tega min.tud če ne bi blo in tisti slovenci, ki so uspeli v tujini zarad milkinega obiska sigurno ne bodo nazaj prišli.....