Slovenija
62 ogledov

Bruselj Grčiji ne namerava popuščati

bankomat grčija Reuters
V ponedeljek je bilo z grških bank dvignjenih za okoli 700 milijonov evrov sredstev, pričakovati pa je, da se bodo dvigi še nadaljevali, je v torek sporočil grški predsednik Karolos Papuljas. Medtem Bruselj ne namerava popuščati.

Dogajanje v Grčiji ves čas odmeva v območju evra. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je ponovil, da ponovna pogajanja o drugem paketu finančne pomoči Grčiji ne pridejo v poštev. Potem je tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso v Bruslju poudaril, da pogojev, pod katerimi so Atene dobile drugi paket pomoči v višini 130 milijard evrov, ni mogoče spreminjati. Poudaril je, da je za verodostojnost Grčije in celotnega območja evra pomembno, da se dogovori spoštujejo. "Zavedamo se, da trenutne razmere od Grkov zahtevajo veliko, vendar moramo grškim državljanom povedati, da je program pomoči najmanj težka od vseh težkih alternativ," je povedal Barroso.

Želi si, da Grčija ostane v območju skupne evropske valute. Luksemburški premier in šef evrske skupine Jean-Claude Juncker je v ponedeljek sicer omenil možnost, da bi lahko Grčiji v Bruslju dali nekoliko več časa za ureditev svojih javnih financ, a današnji nastop Barrosa kaže, da temu ne bo tako.

"Finančni program je bil pripravljen do zadnje podrobnosti. O njem se ne moremo znova pogajati," je dejal Schäuble za nemški Deutschlandfunk Radio. Grčijo je zato pozval, naj vendarle sprejme pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Grki množično dvigujejo denar

"Guverner centralne banke George Provopulos me je v telefonskem pogovoru obvestil, da je položaj grških bank zelo težak in da je grški bančni sistem trenutno zelo šibak," je v torkovem sporočilu za javnost zapisal Papuljas.

Kot je dejal, je bilo samo v ponedeljek do 15. ure po srednjeevropskem času iz grških bank dvignjenih za okoli 700 milijonov evrov sredstev. Ob tem je opozoril, da bi se lahko dvigi v prihodnjih dneh še nadaljevali.

"Provopulos je zatrdil, da ni razloga za paniko, da pa mnoge skrbi, da bo do panike kljub temu prišlo," je pojasnil grški predsednik.

"Špekuliranje ne pomaga"

Minister Schäuble je ponovil tudi, da si države z evrom želijo, da Grčija ostane v območju s skupno evropsko valuto, pri tem pa izpostavil, da je to "suverena odločitev Grkov". "Špekuliranje o tem, kako se bo odločila Grčija, ne pomaga," je menil.

Položaj Grčije je vse bolj negotov. V Atenah je namreč v torek propadel še zadnji krog pogajanj o oblikovanju nove vlade, zato bodo v državi nove predčasne parlamentarne volitve. Te bodo potekale 17. junija.

Komentarjev 3
  • Lavdan 15:05 16.maj 2012.

    Sem mislil, da ga nimajo več.

  • pyer 12:09 16.maj 2012.

    to je začetek konca evrske valute...potem je na vrsti Španija za njo Italija..Portugalska itd... pa to ni eno nabijanje tja v tri dni ampak kruta realnost , saj ne moreš več zapraviti kot zaslužiš....

  • heavyd 11:04 16.maj 2012.

    to je začetek konca grške države kot jo poznamo, oz. začetek nečesa nepredvidljivega. slabo.