Slovenija
495 ogledov

Bruselj ne verjame ministrici, NLB na tnalu komisije

V NLB bodo za regres zapravili dobrih šest, pri Slovenskih železnicah pa dobrih
1/2
Žurnal24 main
Evropska komisija dvomi, da je slovenski decembrski predlog glede NLB enakovreden prvotni prodajni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo, so danes uradno sporočili v Bruslju.

Ključno je zagotoviti, da bo banka dolgoročno sposobna preživeti in da bodo članice unije enako obravnavane, poudarja komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

"Slovenija je predlagala spremembe svoje zaveze o prodaji 75 odstotkov svojih delnic v NLB in zamudila rok iz obstoječe zaveze. Države članice so dolžne izpolnjevati svoje zaveze. Na tej stopnji komisija dvomi, da je novi predlog Slovenije enakovreden prvotni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo," je poudarila komisarka za konkurenco.

"Poskrbeti moramo, da bo NLB, ki je prejela znatno državno pomoč, dolgoročno sposobna preživeti, tudi zaradi slovenskih davkoplačevalcev. Pri tem moramo zagotoviti enako obravnavo vseh držav EU. V času te preiskave bomo še naprej konstruktivno sodelovali s slovenskimi organi," je še izpostavila Vestagerjeva.

zastave pred NLB | Avtor: Pixsell Pixsell
Delna prodaja državnega deleža v NLB je ključna zaveza za zagotovitev dolgoročne sposobnosti preživetja banke, na podlagi katere je komisija decembra 2013 odobrila znatno državno pomoč banki v vrednosti do 2,32 milijarde evrov. Slovenija je maja 2017 zaprosila za postopno prodajo svojih delnic NLB v dveh tranšah, kar je komisija odobrila, so ob sprožitvi preiskave spomnili v Bruslju.

Vendar pa Slovenija po navedbah komisije po tem, ko je junija 2017 zadržala prodajo NLB, ni izvedla prodaje prve tranše svojih delnic v NLB do konca leta 2017. Prav tako ni imenovala skrbnika, da bi tako izpolnila alternativno zavezo o odprodaji njenih balkanskih hčerinskih družb. "Glede na to, da Slovenija ni izpolnila svojih zavez, državna pomoč NLB iz leta 2013 ni bila izvedena zakonito," poudarja komisija.

Komisija poleg tega dvomi, da se alternativni ukrepi, ki jih je decembra 2017 predlagala Slovenija, lahko štejejo za enakovredne prvotni zavezi Slovenije. Zaradi navedenega je torej danes začela poglobljeno preiskavo. Slovenski organi in druge zainteresirane tretje osebe imajo tako možnost, da predložijo pripombe na predhodno mnenje komisije, ne da bi to vplivalo na izid preiskave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • praufo 18:43 26.januar 2018.

    po eni strani bi blo škoda prodat ta rdeči bankomat in kdorkoli bi že kupil te ostanke pralnega stroja, bi najbrž prevzel tudi (najbrž) zelo zanimivo dokumentacijo o poslih doma in v tujini, pa ne samo o kreditih, pač pa ...prikaži več še mnogo več, prodali bi torej orodje, ki so ga koristili kriminalci, seveda legalno z državnim blagoslovom ... ne, to najbrž ni za prodat, pa saj je logično

  • igorgeus 14:18 26.januar 2018.

    Četudi je ne bi dokapitalizirali, bi se nekako zvlekla. Brezveze smo denar not zmetali, zdaj pa naj se proda? Ni logike.

  • maresem 13:40 26.januar 2018.

    Kdo pa še verjame tem rdečim partijskim lopovom?! Edino senilne slovenske ovce, ki so ostale še v srednjem veku.