Slovenija
4 ogledov

Bruselj ni zadovoljen z vinjetami

Sredstev za promet bo v naslednjih letih dovolj. Žurnal24 main
Evropska komisija (EK) sicer pozdravlja uvedbo tedenskih in mesečnih vinjet, vendar te rešitve ne odpravljajo zaskrbljenosti komisije. Kaj to nezadovoljstvo pomeni za zamrznjena avtocestna sredstva, niso pojasnili.
 

Diskriminacija

EK je oktobra lani zaradi vinjet proti Sloveniji sprožila postopek zaradi kršitve pravnega reda EU. Slovenski vinjetni sistem naj bi diskriminiral tujce.

S tem stališčem je evropski komisar za promet Antonio Tajani tudi že seznanil premierja Boruta Pahorja in ministra za promet Patricka Vlačiča.

Podpora v DZ
Državni zbor je zvečer podprl novelo zakona o javnih cestah, ki uvaja vinjete za krajše časovno obdobje. Nov vinjetni sistem bo začel predvidoma veljati s 1. julijem letos, cene vinjet pa bo določala uredba. Poslanke in poslanci so tako zavrnili dopolnila poslanske skupine SDS, s katerimi je ta predlagala, da se obstoječi vinjetni sistem cestninjenja - veljati je začel 1. julija lani, skladno z njim pa v Sloveniji veljajo polletne vinjete po ceni 35 evrov in letne po ceni 55 evrov - ohrani, ter da se poleg tega ohranijo tudi obstoječi roki za določitev projektnih pogojev in izdajo soglasja pri gradnji in obnovi državni cest.

 

Predvidene cene

Letna vinjeta naj bi po novem stala 95 evrov, tedenska 15 evrov. Cena mesečne vinjete še ni določena, gibala naj bi se med 30 in 35 evrov.

Vlačič pričakuje sprostitev blokade
Vlačič je ob predstavitvi novosti, ki jih prinaša novela, dejal, da je država s spremembami sledila očitkom EK. Minister zdaj pričakuje, da bo EK odmrznila sredstva za gradnjo avtocestnih odsekov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.