Slovenija
18 ogledov

Bruseljski denar je na zadnjem vlaku

Bojan Homan opozarja na upoštevanje rokov za izvedbo projekta Gorki.
(Foto: Izt Žurnal24 main
Gorki. Podžupan Bojan Homan poziva in svari mestno upravo, naj večino dejavnosti podredi kanalizacijskemu omrežju.
Ta projekt je nujen in ključen. Tako se rešujejo lokalni problemi. Posebno ker gre za pomembno soudeležbo evropskih sredstev.
Svetnik Zaresa Alojz Potočnik podpira prizadevanja.

Program Gorki naj ima pri izvedbi nalog kranjske občinske uprave najvišjo prioriteto, pred sredino sejo mestnega sveta poziva, svari in hkrati zahteva kranjski podžupan Bojan Homan. "Gre za največjo investicijo v Mestni občini Kranj. V zadnjih letih tako velikega projekta še ni bilo, prav tako se nezadržno bližajo roki," opozarja.

Obsežen projekt
Program Gorki predvideva obsežno gradnjo kanalizacijskega omrežja v Kranju, Naklem in Šenčurju ter nadgradnjo kranjske čistilne naprave. "Finančno in časovno je zelo velik. Večina se obsega ne zaveda niti v občinski upravi," pravi podžupan, zato tudi poziv, naj zaposleni pri mestni upravi čim bolj strnejo vrste, pojasnjuje. "Hkrati bo odprtih deset gradbišč. Tri od teh na relaciji Bitnje–Šutna–Žabnica kar tri leta," nadaljuje.

Britof–Predoslje izključena
V ta sklop je vključena tudi čistilna naprava, ki bo po novem nekoliko manjša. "Evropski revizorji, ki bdijo nad projektom, so imeli pomisleke glede velikosti. Nekaj časa smo potrebovali, da smo se uskladili," pravi Homan. Med spremembami v projektu je tudi izključitev gradnje kanalizacije na trasi Britof–Predsolje. "Za zdaj smo jo umaknili, ker ugotavljamo, da je cenovno prezahtevna in jo v danih časovnih okvirih ne bi mogli zgraditi. Tveganje, da bi zaradi tega padel ves projekt in bi izgubili oziroma morali vračati evropska sredstva, je bilo preveliko," pojasnjuje Homan in zatrjuje, da bodo traso vključili v naslednjo fazo.

Polovica evropskega denarja
Načrti
. Šestinpetdeset milijonov evrov je vredna samo predvidena gradnja kanalizacijskega omrežja. Od tega Evropska unija prispeva polovico. V Kranju nameravajo hkrati graditi vodovodno omrežje, plinovod in polagati druge inštalacije, kar bo občino stalo nadaljnjih 30 milijonov evrov.
Čistilna naprava. Po novem bo velikosti nekaj manj kot 100 tisoč populacijskih enot namesto prvotnih 120 tisoč.

Časa ni veliko
Sicer pa opozarja, da časa za razmetavanje ni. Prebivalci morajo biti na novo kanalizacijsko omrežje priključeni do leta 2015, kar pomeni, da mora biti osnovna gradnja končana vsaj eno leto prej, da bodo imeli dovolj časa za priklop posameznih enot. Homan predvideva, da bi lahko stroji zaorali februarja prihodnje leto. "Služnosti za uporabo zemljišč so zbrane. Do konca maja mora občina vložiti vlogo za pridobitev evropskih sredstev, sledila bosta pridobitev gradbenega dovoljenja in izbira izvajalca. Pol leta bi moralo zadostovati."

Samo brez zapletov
Načelno je optimističen. "Veliko je odvisno od tega, kako bodo na ministrstvu za okolje ocenili vlogo. Za zdaj dobro sodelujemo, tako da razlogi za optimizem so," pravi, se pa skrbi vseeno ne more otresti. "Pri tako velikih projektih gre lahko hitro kaj narobe. Za zdaj lovimo še vse roke, nam pa lahko ob zapletih odpelje zadnji vlak," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.