Slovenija
11556 ogledov

Brutalni pogoji za nastanek zelo močnih neviht

Toča
"Meteorološki modeli izračunavajo naravnost brutalne pogoje za nastanek zelo močnih neviht."

"Četrtek bo na zahodu Slovenije ponekod zelo pester. Meteorološki modeli izračunavajo naravnost brutalne pogoje za nastanek zelo močnih neviht, ki se bodo v primeru solidne iniciacije eksplozivno razvile in hitro potovale v smeri iz Primorske ter Notranjske, proti Avstriji (J/JZ -> S/SV). Nevarnost ob nevihtah bodo predstavljali predvsem močni sunki vetra, debela toča in številni udari strel," napovedujejo na portalu neurje.si. Opozarjajo, da se bodo nevihte pojavljale krajevno, ter da bo ponekod kljub pestri napovedi lahko ostalo tudi suho.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate na tej povezavi. 

"V četrtek bo ponekod na zahodu države lahko zelo pestro in nevarno. Tekom dneva se bodo v zahodni polovici države občasno pojavljale krajevne nevihte, ki jih bo več predvidoma v popoldanskih in večernih urah. Vmes bodo ponekod nastajale tudi močnejše nevihte z močnimi nalivi, številnimi udari strel, močnim vetrom in točo. Možna so krajevna neurja z močnim vetrom, nalivi in debelo točo. Toča lahko ob bolje razvitih celicah v premeru lokalno preseže debelino 6 cm. Nevihte bodo zelo eksplozivne in hitre. Njihov nastanek bo zelo hiter. Nevihtne celice bodo, glede na močan veter v višinah, v smeri J/JZ -> S/SV zelo hitro potovale," še opozarjajo na portalu. 

 | Avtor: Arso Arso

Vremenoslovci agencije za okolje so za zahodno in osrednjo Slovenijo prižgali rumeni alarm. "V drugi polovici noči na petek in v petek zjutraj lahko predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja. Pojavijo se lahko močne nevihte z nalivi, sunki vetra, udari strel in točo. Ob tem lahko narastejo manjše reke in hudourniki," se glasi opozorilo, ki so ga izdali ob 13.30. Ob tem velja nasvet: "Bodite pozorni na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto se ne zadržujte na izpostavljenih mestih, počakajte na varnem mestu, nevihta običajno ne traja dolgo."  Oranžni alarm ostaja v veljavi zaradi velike požarne ogroženosti na Primorskem. 

"Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Pihal bo južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 35, na vzhodu do 37 stopinj Celzija," se sicer glasi napoved Arsa za današnje popoldne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:59 10.avgust 2017.

    a bi se mogoče dalo dobiti kakšen odgovor, kako naprej, namreč kako bo kmet v tej tržavi še preživel ... zanimam me, če ima država kakšno strategijo oz. če sploh razmišlja o tem kar se dogaja ... tudi kmetje lahko ...prikaži več postanejo socialni problem, da ne govorimo o samooskrbi, ki je bo še manj, vreme je samo še ekstremno, pozimi ali poleti