Slovenija
77 ogledov

Bučanje več interesov

Bo po 32 letih v Bučanju, ki je bilo simbol delavskega turizma, zamrl živžav? Žurnal24 main
Dva tedna pred začetkom sezone še vedno ni znana usoda počitniškega nasleja PSK v Bučanjah pri Nerezinah. 1 milijon evrov znaša davek od dobička, ki ga od PSK pričakujejo Hrvati.

Oktobra lani je hrvaška inšpekcija zapečatila apartmajsko naselje Počitniške skupnosti Krško (PSK) Bučanje pri Nerezinah. Dva tedna pred začetkom turistične sezone niti prerok ne more napovedati, ali bo naselje s 1. marcem res zaživelo.

Davčni dolg
Inšpekcija je najprej zaprla restavracijo v turističnem kompleksu s 426 počitniškimi stanovanji. Sledilo je zapečatenje celotnega naselja in prepoved obratovanja. Naselje

 

Spreminjanje pravil

Naselje Bučanje nima dovoljenja o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje turistične dejavnosti in za namestitvene storitve. Kategorizacije, opravljene leta 2001, leta 2004 niso mogli obnoviti, ker je bilo zahtevano uporabno dovoljenje, ki pa ga naselje ni imelo. Novi zakon o prostorskem načrtovanju, ki na Hrvaškem velja od oktobra lani, pa določa, da za objekte, ki so bili na podlagi veljavnega gradbenega dovoljenja zgrajeni pred letom 2000, ni teba pridobiti uporabnega dovoljenja.

Bučanje nima kategorizacije; samo četrtino zemljišč je vpisanih v zemljiško knjigo, manjkajo gradbena in uporabna dovoljenja. Inšpekcija je ugotovila še, da je neporavnanega za 1.080.000 evrov davka na dobiček iz zadnjih treh let.

PSK nima tega zneska, ki bi moral biti po prvotni napovedi poravnan do konca januarja. Neuradno je slišati o odlogu plačila, na pomoč pa so pripravljeni priskočiti tudi lastniki hišk, ki so se povezali v iniciativni odbor. Predlaga se dokapitalizacija v višini tisoč evrov po ležišču, vendar o tem na zadnji skupščini niso govorili. osnovni pogoj za odpečatenje naselja. Beseda je tekla o možnem moratoriju.

V razreševanje se je vključila tudi krška občina, ki je 2,2-odstotna družbenica PSK. Posebna delegacija je obiskala župana občine Lošinj. Predstavila je težko situacijo, saj do 1. marca ni možno izpeljati kategorizacije, ki je

Vroča skupščina
Za tesno zaprtimi vrati so na skupščini PSK štiri ure razpravljali o problematiki naselja Bučanje. Med drugim so sprejeli strateške usmeritve, ki govorijo o ohranitvi destinacije Bučanje in ureditvi odnosov med vsemi tistimi, ki tvorijo PSK.

Novi direktor PSK
PSK že vrsto let vodi Mirko Štajner, ki je po mnenju številnih glavni krivec za nastale razmere. Na januarja objavljeni razpis za direktorja pa se je prijavilo nekaj novih kandidatov. Direktor bo najverjetneje imenovan ta teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.