Slovenija
9 ogledov

Bučanova se je odpovedala nadomestilu

erjavec8_sad_slo_190808 Žurnal24 main
Trobec Bučanova se je odpovedala nadomestilu. "Moje osebno stališče je, da ni prav, da bi koristila nadomestilo, glede na to, da je bila samo tri mesece ministrica," pa meni njen strankarski šef.

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je mandatno-volilni komisiji sporočila, da se odpoveduje nadomestilu za položaj ministrice, ki ga je sicer opravljala le tri mesece, do nadomestila pa bi bila upravičena še leto dni.

 Zapisala je, da z ministrstvom za pravosodje ni imela sklenjenega sporazuma v smislu 152. b člena zakona o javnih uslužbencih, ki omogoča vrnitev na nekdanje delovno mesto. Na ministrstvu za pravosodje bi se tako lahko zaposlila le, če bi se prijavila na razpis, ne glede na to, da ji je pravosodni minister Aleš Zalar preko medijev „ponudil“ službo. Ne glede na vse to se je nadomestilu odpovedala.

Erjavec: Po strankarskih linijah ne rihtamo služb
V pogovoru za zurnal24.si - še preden se je nekdanja ministrica odpovedala nadomestilu - je Erjavec opozoril, da so v tem primeru odprta določena pravna vprašanja.

"Kar se tiče mojega osebnega mnenja: če je na razpolago delovno mesto v ministrstvu za pravosodje, je prav, da se vrne. To sem ji včeraj zvečer tudi svetoval. Če pa te pravice nima, ker je prišlo do prekinitve, moram povedati, da sem ji svetoval, naj čimprej poišče službo in se čimprej odreče nadomestilu, kar mi je tudi zagotovila. Mi po strankarski liniji ne 'rihtamo' služb, da bi se lahko že jutri kje zaposlila. Teh možnosti nimamo," meni Erjavec.

Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade dejal, da "ima nekdanji funkcionar pravico do nadomestila le v primeru, če se izkaže, da ne more dobiti druge službe".

Zato je ministru za pravosodje Alešu Zalarju naročil, naj preveri, ali je Trobec Bručanova zaprosila za delovno mesto na ministrstvu.

Iz ministrstva so za zurnal24.si sporočili, da nekdanja ministrica še ni zaprosila za delovno mesto na ministrstvu.

"Moje osebno stališče je, da ni prav, da bi koristila nadomestilo glede na to, da je bila ministrica samo tri mesece. Razumem pa, da potrebuje kakšen mesec ali dva, da ta prehod opravi, in to mi je tudi zagotovila."

"Spremenijo naj zakon"
Prvak DeSUS-a je komentiral tudi včerajšnji poziv vodje poslanske skupine Zaresa Franca Jurija, ki je nekdanjo ministrico pozval k "etičnemu ravnanju".

Poslancem tako predlaga, naj spremenijo zakon, "če imajo toliko etičnih pomislekov", in izrazil upanje, da ne bodo prav ti poslanci po volitvah nadomestila tudi koristili.

"Zakon naj spremenijo, saj bo ta problem nastopil po volitvah. Bomo 60 ljudi takrat kriminalizirali, da jemljejo nekaj, kar jim pripada?"

"Ne vem, zakaj bi se odpovedal nadomestilu?"
Erjavec je sicer kot minister odstopil na začetku prejšnjega leta in je nadomestilo prejemal vse do letošnjega februarja. Sprva se je želel vrniti na urad varuha človekovih pravic, a tam zanj niso imeli prostega delovnega mesta.

"Jaz sem bil dva mandata minister, vmes sem bil še državni sekretar. Ne vem, zakaj bi se temu odpovedal? Po dvanajstih letih službovanja v vladi," pravi sogovornik, ki je trenutno zaposlen v stranki.  

"A bom šefa spraševal, če grem lahko na sestanek občinske organizacije ali sestanek parlamentarnih strank? Moja usoda me je napeljala, da sem profesionalen politik."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.