Slovenija
0 ogledov

Bučarju odlikovanje

Popoldne bo potekala tudi slavnostna seja državnega zbora, kjer bosta tudi Franc Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk je Franceta Bučarja odlikoval z redom za izredne zasluge za njegovo izjemno družbeno, politično in znanstveno delovanje.

Türk je poudaril, da je Bučar človek, ki izjemno ceni resnico in jo tudi neutrudno išče, saj je to temeljno etično pravilo, ki ga vodi skozi življenje. Povedal je še, da je bilo iskanje resnice Bučarjevo vodilo še v času, ko je bila ta prekrita z debelo plastjo ideologije.

Predsednik države je poudaril še Bučarjev izjemni prispevek k osamosvojitvi Slovenije in njegov pogum. Bučar je po Türkovih besedah zgodaj spoznal, katera dejanja so potrebna za zaščito slovenskega naroda in človekovih pravic. Prav tako je pokazal veliko sposobnost za iskanje praktičnih in konstruktivnih rešitev za graditev družbe.

Bučar je spregovoril o preteklosti. © BOBO

 
V svojem govoru je France Bučar spomnil na težke čase iz polpretekle zgodovine, ko je bilo treba sprejeti pravilno odločitev in pri njej vztrajati, čeprav so mnogi menili, da je narodnoosvobodilni boj obsojen na neuspeh. Poudaril je še, da je tudi v času svobode in demokracije treba ohraniti kritičnega duha.

Ugledni slovenski pravnik, 85-letni Bučar je bil predsednik slovenske skupščine v mandatu 1990–1992, prvem po demokratičnih parlamentarnih volitvah. Dejavno je sodeloval v procesu nastanka samostojne slovenske države in pri pisanju slovenske ustave, znan je po svojem političnem ter tudi po svojem publicističnem delovanju. Lani je izšla Bučarjeva knjiga Rojstvo države – Izpred praga narodove smrti v lastno odgovornost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.