Slovenija
21 ogledov

Buče: za zdravje in okras

Jutri ob 16. uri v Mladinskem hotelu Pliskovica na Krasu vabijo otroke in starše Žurnal24 main
Vsestranske. Ne le za rezljanje za noč čarovnic, koristne so tudi v prehrani.

“Iz buč pripravljamo njoke in testenine, in sicer buče vpletemo že v samo teksturo. Priljubljene so tudi v omakah, juhi in na žaru kot priloga. Zanje se odločijo tisti gosti, ki želijo poskusiti nekaj novega,” pravi poznana kuharica Ada Špacapan s turistične kmetije Špacapanova hiša v Komnu, ki v svoji kuhinji prisega na ekološko pridelane buče s Krasa.

Več sort
Buče. Spadajo v skupino bučnic skupaj s kumarami, melonami in lubenicami. Poletne bučke so manj sladke in primernejše za slane jedi, barvite zimske pa so slajše in se dobro podajo v sladice.

V prehrani so buče vsestranske, saj jih lahko uporabljamo tako za sladke kot slane jedi, bogate so s prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali. Na Krasu bo še ta in prihodnji teden jedi iz buč in druge kraške dobrote mogoče okušati v 16 kraških gostilnah, ki sodelujejo v tradicionalnem mesecu kraške kuhinje.

Delavnice z bučami
“Včasih je veljal predsodek, da so buče hrana za prašiče, s tem namenom so jih tudi gojili. Zadnje čase pa se pri nas vse bolj uveljavljajo tudi v kulinariki,” pravi Tanja Godnič, vodja Mladinskega hotela (MH) Pliskovica na Krasu, ki je eden od partnerjev v mesecu kraške kuhinje. Jutri pa MH Pliskovica na temo buč prireja zabavne otroške delavnice. Starše in otroke vabijo, naj se jim pridružijo ob 16. uri. Skupaj bodo izrezali in osvetlili buče, zvečer pa pekli kostanj in se zabavali. “Danes otroci o bučah pogosto ne vedo ničesar drugega, kot da se vanje dajo svečke,” tudi pravi Emilija Pavlič, znana kuharica in avtorica knjige Za otoke kuhajmo zdravo, in ob tem opozarja, da ne gre pozabiti na slovensko tradicijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.