Slovenija
31 ogledov

Bulmastifi: večina ovadb ovrženih

Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič: "Ne bom odstopila zaradi njihove nesposob Žurnal24 main
Tožilstvo je zavrglo večino kazenskih ovadb proti domnevno vpletenim v afero Bulmastifi. Čadonič Špelič: Tožilstvo nam je dalo prav, da so bila naša prizadevanja in postopki za usmrtitev psov pravilni.

"Nikoli nisem videla svoje vloge ali vloge Veterinarske uprave RS (Vurs) drugače kot v velikem prizadevanju, da bi bili psi usmrčeni. Drugačne odločitve tožilstva, kot da ovržejo ovadbo proti meni, sploh nisem pričakovala," je za Žurnal24 dejala Vida Čadonič Špelič, direktorica Vursa in ena izmed ovadenih oseb in poudarila, da je sistem dela na Vursu dober, odločitve v zvezi s tremi psi pa pravilne, kar dokazujejo "fascikli dokumentov".

Če bi vsi, ki so v primer vključeni, podprli naše odločitve, do tragedije ne bi prišlo. Na osnovi zakona, po katerem so bile izdane odločbe o uspavanju bulmastifov, smo usmrtili že veliko psov. Žal tokrat do usmrtitev ni prišlo.
Vida Čadonič Špelič

Po pisanju Slovenskih novic je sicer tožilstvo ovrglo ovadbe tudi proti nekdanjemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku, nekdanji državni sekretarki na ministrstvu Sonji Bukovec ter pravnikoma na ministrstvu Romanu Pečkaju in Tanji Hofman.

Ovadbe so si omenjeni nakopali, ker naj bi zlorabili uradni položaj ali uradne pravice oziroma nevestno delali v povezavi z vračanjem treh bulmastifov ljubljanskemu zdravniku Saši Baričeviču. Psi so mu bili odvzeti po napadu na Stanislava Megliča leta 2006, nato pa kljub trem odločitvam Vursa, da jih je treba usmrtiti, vrnjeni lastniku. Za Baričeviča  je bilo to usodno, saj so ga letos februarja napadli in smrtno ranili.

Trojica še vedno pod drobnogledom
Tožilstvo pa po poročanju časnika še vedno vztraja pri postopkih zoper kinologa Alenko Černe in Rajka Rotnerja, ki sta podala izvedensko mnenje za pse in enemu od njih celo podelila vzrejno dovolilnico za plemensko žival. Tožilstvo ju sumi ponarejanja listin. Černetova je sicer sodelovala tudi v tričlanski komisiji, ki je odločila, da se pse lahko vrne lastniku.

V postopkih tožilstva je tudi odvetnik Baričeviča, sicer partner notranje ministrice Katarine Kresal, Miro Senica. Senica naj bi podal krivo ovadbo. Gre najverjetneje za ovadbo zaradi pristranskosti proti veterinarskemu inšpektorju Urošu Andrenšku, ki je odredil usmrtitev bulmastifov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.