Slovenija
75 ogledov

Bulmastifi z Oražnove ulice ubili lastnika

1/10
Žurnal24 main
Tragedija. Vsi bulmastifi, ki so v Ljubljani raztrgali svojega lastnika, so usmrčeni. Enega so ustrelili že policisti, usmrtitev drugih dveh pa je odredil dežurni veterinar.

Kot je za 24ur Zvečer dejala Vida Čadonič Špelič, direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs), je pred njihovim prihodom en pes že podlegel strelom, ostala dva pa so usmrtili, odpeljala pa jih je veterinarsko-higienska služba. Takojšnjo usmrtitev psov je odredil dežurni veterinar, še pred tem so jih uspavali.

 

"Državo sem prosil le za malo zdrave pameti, nič drugega," je Stanislav Meglič, ki sta ga bulmastifa napadla marca 2006, komentiral usoden napad psov na svojega lastnika Saša Baričeviča. "Pričakoval bi, da bi zaradi objektivne odgovornosti odstopil kmetijski minister," je dejal Meglič, ki je zaradi napada pred štirimi leti in vrnitve psov lastniku razmišljal tudi o tožbi zoper državo.

Lastnik vedel, da ga lahko napadejo
Kinolog in veterinar Jože Vidic je že ob napadu leta 2006 opozarjal, da bi bilo bolje, da bi ti psi živeli ločeno, saj skupaj delujejo kot krdelo, kar bi utegnilo biti nevarno. ''Lastniku sem povedal, da se psi lahko obrnejo proti njemu,'' je Vidic dejal za Odmeve.

 

Po njegovem mnenju je šlo tokrat za splet nesrečnih okoliščin in ostaja vprašanje, kaj je sprožilo napad. Dejal je še, da gre za redek dogodek tudi v svetovnem merilu, do česa takega naj bi prišlo le enkrat ali dvakrat na leto po vsem svetu.

Napad prijavila družinska pomočnica
Na PU Ljubljana so potrdili, da je danes okoli 16.30 na Oražnovi ulici prišlo do napada psov. Ena oseba je dobila tako hude telesne poškodbe, da je na kraju samem umrla. Gre za lastnika psov Saša Baričeviča. Psi so bili vpleteni že v napad leta 2006. Napad na Baričeviča je po naših informacijah prijavila družinska pomočnica.

Zatekla sta se v uto
Po besedah ene izmed sosed so policisti preskočili ograjo, ki jo je Baričevič zgradil okoli hiše. Slišalo se je večkratno streljanje. En pes je podlegel strelom takoj, dva pa sta se zatekla v uto. Kasneje so ju uspavali in nato evtanazirali.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Napad leta 2006
Štirje bulmastifi so 15. marca 2006 na Oražnovi ulici v Ljubljani napadli in hudo poškodovali 36-letnega mimoidočega Tržičana Stanislava Megliča. Upokojena zdravnica Zora Roter, ki je bila v času napada lastnica omenjenih psov, je že umrla. Takrat je trdila, da so jo psi branili. Po njeni smrti je lastnik psov postal Baričevič.

Enega bulmastifa so policisti ustrelili na kraju napada. Enega psa, ki ni sodeloval v napadu, ampak se je zatekel v avtomobil, so lastnikom vrnili takoj. Za dva bulmastifa, Atlasa in Joya, je veterinarski inšpektorat odločil, da ju morajo usmrtiti. Vendar pa do tega ni prišlo. Tri leta sta bila v zavetišču, kjer sta celo napadla in lažje poškodovala pasjo inštruktorico. Psa sta prestala prevzgojo, lastnik Baričevič pa se je udeležil šolanja.

Od vrhovnega sodišča do protikorupcijske komisije
Zgodba z vračanjem psov lastniku je zapletena. Veterinarska uprava (Vurs) je februarja leta 2008 zahtevala takojšnjo humano usmrtitev psov, ministrstvo pa je takšno odločbo potrdilo. Baričevič je sprožil upravni spor. Upravno sodišče je izdalo sklep o odložitvi usmrtitve psov do pravnomočnosti odločbe. To je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Učinek retroaktivnosti Ustava določa, da zakoni, predpisi in akti ne morejo imeti učinka za nazaj. Izjemoma imajo lahko posamezne določbe zakona učinek za nazaj, vendar le, če sta izpolnjena dva pogoja: če to zahteva javna korist in če se s tem ne posega v pridobljene pravice.

Upravno sodišče je ugotovilo, da retroaktivnosti danes veljavnega zakona o varstvu živali, ki omogoča usmrtitev psov v tovrstnih primerih, tokrat ni mogoče uporabiti. 

 

Vurs bi moral nato ugotoviti, ali je nevarnost, ki jo predstavljata psa, mogoče preprečiti še kako drugače kot z usmrtitvijo. Ker Vurs teh napotkov upravnega sodišča ni upošteval, je o vsem odločalo ministrstvo za kmetijstvo.

To je oblikovalo posebno komisijo strokovnjakov, ki je ugotovila, da se zasežena psa lahko pod določenimi pogoji vrneta lastniku.

Kosova protikorupcijska komisija pa je dobila anonimno prijavo o sumu korupcije oziroma zlorabe položaja generalne direktorice Vursa Vide Čadonič Špelič.

"Izrecna želja lastnika je bila in to sem jaz z vsemi pravnimi sredstvi zahteval. Vsekakor pa kot minister moram spoštovati zakone in v okviru veljavne zakonodaje je tekel postopek popolnoma pravilno in zakonito," pa je za POP TV dejal Pogačnik in poudaril, da je za vsa dejanja, ki jih živali povzročijo, odgovoren lastnik.

SLS zahteva odstop Pogačnika
V SLS zaradi današnjega napada bulmastifov zahtevajo takojšen odstop ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milana Pogačnika. V stranki so prepričani, da je imel Pogačnik vse možnosti, da bi današnji dogodek preprečili, poroča STA.

Iz LDS pa so sporočili, da bodo v najkrajšem roku partnerskim koalicijskim strankam posredovali v obravnavo predlog zakona o odgovornem lastništvu psov.

Predlog med drugim lastniketako imenovanih rizičnejših pasem psov zaveže k dodatnemu izobraževanju in ustreznim pogojem reje. Če lastniki teh obveznosti ne bi izpolnjevali, pa predlog zakona predvideva evtanazijo psov z zgodovino napadov na človeka.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.