Slovenija
26 ogledov

BUM ritma in adrenalina

Dejan Tamše, Velenjčan na "prisilnem delu" v Savinjski dolini: po izobrazbi je a Žurnal24 main
Iz današnje izdaje štajerskega Žurnala: Velenjčan: Dejan Tamše, Velenjčan na “prisilnem delu” v Savinjski dolini, kot se pošali, je umetniški direktor BUMfesta.

Zakaj BUMfest?
Gre za prav poseben festival, ki je ozko povezan s tolkali in tolkalno glasbo. Ljudje si ne morejo predstavljati, kaj vse so zmožni glasbeniki pričarati s to bogato in neskončno družino tolkal.

Festival je že peto leto v Žalcu. Obstaja za to poseben razlog?
Odgovor je preprost. Za organizacijo tovrstnih festivalov je potrebnih več dejavnikov, ki se morajo med seboj prepletati. Logistika, dostopnost, prostorske kapacitete, instrumentarij, prostovoljnost. Vse to in še veliko več je potrebno za uspešen festival. Mesto in Občina Žalec imata za zdaj izjemen posluh zanj in festival se je v Žalcu popolnoma ukoreninil. Postal je središče tolkalnega dogajanja v Sloveniji.

Kdo vse sodeluje na njem?
Tako svetovno znani umetniki kot nekateri slovenski glasbeniki. To so skozi vsa ta leta spoznali tudi gledalci, ki se množično vračajo, pa ne samo iz bližnje okolice, temveč iz vse Slovenije. Do zdaj so se predstavile skupine ali solisti iz Tajvana, Brazilije, ZDA, Mehike, Japonske, Španije, Švedske, Francije, Belgije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije.

Ste za raznolikost poskrbeli tudi letos?
Seveda. Festival se jutri, po štirih dneh, polnih ritma in adrenalina, različnih kultur in raznovrstnih koncertov, končuje, in to z legendo ameriške latin-jazz scene, dobitnikom grammyja s skupino Caribbean Jazz Project in dolgoletnim članom priznane skupine Spyro Gyra – Davom Samuelsom, ki bo koncertiral z nepredvidljivim, a odličnim švedskim tolkalcem Andersom Åstrandom ob spremljavi edine ženske tolkalne skupine v Sloveniji – Šus. Drevi pa gostimo člane nizozemske tolkalne šov scene Percosse, ki šokirajo s svojim nastopom, polnim ritma, akrobatike, humorja in scenskih vložkov.

Kakšen je obisk?
Izjemen. Prihajajo tako tujci kot ljubitelji tolkal iz vse Slovenije, od Murske Sobote do Kopra in od Kranja do Novega mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.