Slovenija
222 ogledov

Burja pihala do 189 km/h in razkrivala strehe

189 km h
1/10
Bralec Žurnala
Tudi danes za Primorsko velja rdeči alarm. Burja je v sunkih pihala s hitrostjo tudi do 189 km/h. Po poročanju centra za obveščanje je burja razkrila nekaj streh. V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov iz Vipavske doline, kjer se fantje kljub vetru kažejo "zgoraj brez".

V Vipavski dolini se je burja danes popoldne spet zelo okrepila in po podatkih merilnega sistema dosegla tudi hitrost 189 kilometrov na uro. V noči na torek bo še vedno zelo močna. Po napovedih vremenoslovcev bo vetrovno vreme vztrajalo še vse tja do konca tedna.

Obalo čakajo še naprej visoki valovi

Valovanje morja bo danes popoldne in v noči na torek zaradi močne burje povišano.

Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino do treh metrov.

Morje lahko zaradi valovanja poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana.

Na srečo ni večjih težav

Močna burja sicer kljub napovedim v preteklih dneh prebivalcem Vipavske doline ni povzročala večjih težav.

Še največ preglavic je povzročala voznikom tovornjakov, ki so morali več ur ali celo dni čakati na dovoljenje pristojnih služb, da so lahko nadaljevali pot proti notranjosti države.

Največ dela so imeli dežurni delavci Elektra Primorske, ki so odpravljali okvare na daljnovodih, in člani Civilne zaščite, ki so občanom pomagali predvsem z vrečami peska, s katerim so obtežili strehe.

winding v Vipavski dolini | Avtor: Bralec Žurnala Bralec Žurnala
Planking je out, prihaja winding

Kot so nam ob fotografiji, na kateri se brez majice nastavljajo burji, razložili Primorci iz Vipavske doline, so se namesto za tako imenovani planking, torej fotografiranje z obrazom navzdol na neobičajih mestih, odločili za winding. Pri tej disciplini je po njihovem pomemben pogoj "merilna naprava
za veter, ki ima dovolj velike številke, da se bodo videle na fotografiji, pihati mora dovolj močen veter (nad 150 km/h) in akterji, ki se fotografirajo, morajo biti oblečeni v oblačilih za na plažo (kopalke, sončna očala, japonke in podobni rekviziti)."

Komentarjev 15
  • xerces8 10:00 09.februar 2012.

    Neumnost, uporabnik nima kaj kodiranja nastavljati. To je stvar strežnika.(je pa možno, da je že prej po "pametnem" nasvetu s kakega foruma pokvaril pri sebi to nastavitev in potem mora dati nazaj)

  • lotos 23:05 06.februar 2012.

    Sej vejm, d j lhku cist na miri en cejt, zatu cist vrjamem, da lih takrt ni nec pihalu. Ma vseenu ste rasturali.

  • Pavel Fajdiga 20:19 06.februar 2012.

    hvala zdej če hočeš verjemi ali ne odzuni smo bli lih umes dveh sunkov in zatu je vse dokaj namiri in lih kdr smo se odpravlali nazaj proti avtu je pršu en močn in jst sm lih pobiral majco ...prikaži več in sm prstal v tistmu jarki kamr je prej ležala majca