Slovenija
640 ogledov

Burja razplamtevala žarišča. "Preko noči je bilo kar pestro"

požar gozd borovci Profimedia
Gasilcem je uspelo zadržati ogenj za postavljenimi mejami. Na pomoč prihajajo helikopterji.

"Preko noči je bilo kar pestro, zaradi burje so se žarišča razplamtevala. Trenutno so aktivna še tri požarišča, ki jih bomo danes tudi ob pomoči helikopterjev poskušali pogasiti," je za povedal vodja intervencije Simon Vendramin.

Ponoči je bilo na delu okrog 140 gasilcev, med njimi tudi 20 z italijanske strani. Danes jih bo na terenu zamenjalo 150 gasilcev, pomagali naj bi jim tudi štirje helikopterji.

Na Cerju je zagorelo v sredo nekaj po 12. uri, ogenj pa se je zaradi burje naglo širil. Po Vendarminovih besedah najbližja vas Lokvica ni ogrožena, prav tako ogenj ni ogrozil bližnjih kmetijskih površin, predvsem oljčnikov. Pred ognjem so uspeli obvarovati tudi pomnik miru na Cerju.

Po prvih ocenah je doslej zgorelo okoli 100 hektarjev borovega in listnatega gozda ter podrastja. Na zaraščenem in deloma neprehodnem terenu so posredovali tudi pripadniki državne enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, saj so na tem območju še vedno ostanki iz prve svetovne vojne. Aktiviran je bil tudi državni načrt za pomoč ob večjih naravnih nesrečah. Zaradi gašenja požara je še vedno zaprta regionalna cesta Miren-Opatje Selo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.